Kendisini @clarissemugek hesabından takip edebilirsiniz.
Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1579610351106{background-color: #a4d695 !important;}”][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1579604058751{margin-top: 20px !important;}”][vc_column_text]Müge Kurbanoğlu kimdir?
Doula, doğuma hazırlık rehberi aynı zamanda anne bebek ve hamile yogası eğitmenidir.
Egitimlerinin tamamını DOUM’dan aldı. 2015 senesinden beri hamileler, lohusalar ve bebeklerle çalışıyor. Aynı zamanda mutfak şefidir. Hamilelere, çocuklara ve farklı beslenme çeşitlerine uygun sağlıklı tarifler hazırlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümünde öğrenim hayatına devam etmektedir.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9153″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Doula (Doğum Destekçisi) ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?” font_container=”tag:h2|text_align:center” google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1583496910716{background-color: #ededad !important;}”]
- Anneyi duygusal olarak doğuma hazırlar.
- Doğum sürecinde hep yanınızda olur.
- Sizin için gerekli olan, rahatlatıcı pozisyonlara girmenize yardımcı olur.
- İhtiyaç halinde rahatlatıcı masajlar yapar. Anneyi cesaretlendirir.
- Babaların doğum sürecine katılmasına katkıda bulunur.
- Doğum ortamında mahremiyetin korunmasını sağlar.
- Ebeveynliğe geçiş, emzirme, lohusa bakımı, bebek bakımı gibi konularda anneye ve aileye destek verir.
- Lohusa döneminde ailenin süreci iyi yönetebilmesine, anne bebek arasında bağın daha kolay kurulmasına, emzirmenin daha rahat olmasına, çiftlerin birbirlerine daha anlayışlı davranmasına katkı sağlar.
- Vajinal doğumda olduğu gibi sezeryan doğumda da aileleri tercihleri konusunda bilgilendirir. Hastane prosedürleri, yapılacak olan uygulamalalar; epidural, genel anestezi, müdaheleler konularında bilgi verir.
Doulalık aslında yeni bir meslek değil. Ülkemizde çok fazla yaygınlaşmamış olduğu için henüz çok bilinmiyor. Doula kelimesi Amerika’da 1970’lerden beri, doğumlarda ve doğum sonrasında kadınlara destek olan diğer kadınlara verilen ad olarak kullanılmakta.
Doula eski Yunancada hizmet eden kadın anlamına geliyor. Bana göre bu tanım çok anlamlı çünkü doula tam olarak doğuma, kadına, bebeğe ve tüm bu sürece hizmet eden kadın demek gerçekten.
Kendi toplumumuzu düşünürsek bize de çok uzak bir kavram değil aslında. Eskiden köylerde ev doğumları olurken ebelerin yanında mutlaka, onlara yardımcı olan, doğuran kadınların yanında durup manevi destek olan ve onları rahatlatan başka kadınlar olurmuş. Tabiki bunu meslek olarak yapmazlarmış. Bizler gibi profesyonel eğitimleri yokmuş. Sadece destek olmak, süreci kolaylaştırmak adına yapılırmış. Amerika’da da ebeler doğumlarda kadınlara ve kendilerine yardım etmeleri için başka kadınlara ihtiyaç duyarlarmış. Hatta bu kadınları eğitirlermiş.
Doulalık 1992 yılında doğumların iyileştirilmesi adına kadın doğum doktorları ve ebeler tarafından DONA örgütünün kurulması ile eğitim alınan sertifikalı profesyonel bir meslek haline gelmiş. Günümüzde sadece DONA’dan sertifika almış dünya çapında 12 binden fazla doula bulunuyor. Ülkemizde de doulaların sayısı giderek artıyor ve doulalık daha çok bilinen bir meslek haline geliyor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9176″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Tanımını yapacak olursan nasıl anlatırsınız doulalığı?
Doula kısaca hamilelik döneminde, doğum sırasında ve lohusalıkta kadına ve aileye herhangi bir tıbbı sorumluluğu olmaksızın profesyonel olarak destek veren kadındır. Vermiş olduğu destek duygusal ve fiziksel olmasının yanı sıra hem de bilgiye dayalıdır. Ben bu süreçte doulayı ailenin yol arkadaşı, rehberi olarak görüyorum.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hamilelik ve doğum ebeveynliğe uzanan bir yolculuktur. Bu yolculukta doula ailelerin yoluna ışık tutar, onlara tercihlerini gösterir ve yaptıkları seçimlerde, aldıkları kararlarda onlara her zaman destek olur.
Doula almış olduğu eğitimler doğrultusunda doğum süresince kadına fiziksel ve duygusal rahatlama sağlar, bunun için çeşitli ilaç dışı yöntemler kullanır: masaj, nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri, farklı pozisyonları kullanmak gibi o an ihtiyaç duyulabilecek birçok yöntem.
Doula doğum sürecinde kesintisiz olarak kadının yanında olur. Doğum ortamında mahremiyetin korunmasını sağlar. Babaların doğum sürecine katılmasına katkıda bulunur. Doulalar sakinliklerini koruyarak her koşulda anneyi süreç ile ilgili cesaretlendirir. Annenin istek ve beklentileri ne olursa olsun yanında olur, asla yargılamaz. En önemlisi anneye annelik eder. Doulalık benim için koşulsuz bir bağ ve hizmettir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Doula sadece doğum sırasında mı destek oluyor gebeye?
Bir doula ile tanışmak ve anlaşmak için ideal zaman hamileliğin ikinci trimesteri diyebiliriz. Tabiki böyle kesin bir zamanla olacak diye bir şey yok ama doulalar annelere hamileliklerinden itibaren destek vermeye başlarlar ve bu destek doğum sonrasında lohusalık döneminde de devam eder.
Doula doğuma hazırlık, doğum, ebeveynliğe geçiş, emzirme, lohusa bakımı, bebek bakımı gibi konularda anneye ve aileye destek verebilir. Aldıkları eğitimler tüm bu konuları kapsar. Bu konuların hangilerinde destek almak istediklerine aileler kendileri karar verir.
Bir doula hizmeti annenin ve ailenin tercihlerine göre şekillenebilir. Bu sadece doğum öncesini, sadece doğumu veya sadece doğum sonrasını kapsayabileceği gibi hepsini de kapsayabilir. Doula için genelde sadece doğumda destek veriyormuş gibi bir algı var. Doğum sonrası yani lohusalık dediğimiz dönem de aslında kadının en çok desteğe ihtiyacı olduğu dönem. Bu dönemde ailenin süreci iyi yönetebilmesine, anne bebek arasında bağın daha kolay kurulmasına, emzirmenin daha rahat olmasına, çiftlerin birbirlerine daha anlayışlı davranmasına katkı sağlıyor. Böylesine yoğun bir dönemde profesyonel bir destek almayı çok doğru buluyorum. Bu dönemde dış sesler kadının iç sesini duymasına engel olup çeşitli endişelere kapılmasına sebep olabiliyor. Sütün yetiyor mu, bebek aç, çok ağlıyor, çok gazlı gibi sürekli etraftan gelen olumsuz yorumlar ile anne yetersizlik hissine kapılabiliyor ve durum bazen postpartum depresyon ile sonuçlanabiliyor. Bu sebeple annenin yanında onu endişeye düşürecek konuşmalar yapan kişiler yerine her şeyin yolunda olduğunu, bebeğine yetebildiğini, iyi bir anne olduğunu hatırlatan kişilerin bulunması çok daha sağlıklı.
Her anne bebeğine en iyi şekilde bakma kapasitesine sahiptir. Her anne desteğe ihtiyaç duyabilir. Her şeyi tek başına yapmak zorunda değildir. Ben lohusa ziynetlerine gittiğimde mutlaka bir kaç çeşit yemek yapıyorum veya yanımda yiyecek bir şeyler götürüyorum. Annelere kendilerine zaman ayırmaları için bebeklerine kısa bir süreliğine de olsa bakmayı teklif ediyorum. Bu sırada yapılan bir duş veya çok basit günlük işler ile ilgilenmek bile anneleri rahatlatıyor.
Gebe dalgaları/kasılmaları karşılarken ona hangi yöntemlerle destek olursunuz?
Bunun cevabıda her hamile için farklıdır. Tabiki belli başlı yöntemler var ama bu konuda genellikle kadınların iç seslerini dinleyerek onlara en iyi gelen yöntemi bulmalarına yardımcı olmayı tercih ediyorum.
Genel olarak kullanılan yöntemlerin başında aktif doğum pozisyonlarından yararlanmayı söyleyebiliriz. Annelerin bu dalgaları yatağa bağlı kalarak, hareketsiz bir şekilde geçirmesi yerine doğumu farklı pozisyonlar kullanarak hareketli bir şekilde geçirmeleri, doğumdaki ağrıyı daha hafif hissetmelerine yardımcı olur.
Masaj uygulamaları, bazı nefes teknikleri, aku bası dediğimiz ağrıyı azaltmaya yönelik belli noktalara parmak ile baskı uygulama, rahatlatıcı aromatik yağlar, gevşeme teknikleri, meditasyon. En önemli desteklerden biri olarak suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanmak diyebilirim. Havuz veya duş kullanılabilir. Ama önemle vurgulamak gerekirse bu yöntemler her hamile için farklılık gösterebilir. O anki duruma göre profesyonel birinin yönlendirmesi gerekir.
Bunların dışında mantralar, ninniler, güzel sözler, eşlerin desteği gibi birçok yöntem kullanılabilir. Bu yöntemler de annelerin tercihleri doğrultusunda kullanılır. Bazen hiçbir şey yapmadan sadece annenin yanında durarak, omuzuna dokunarak, elini tutarak, bir bakışma ile veya minicik bir söz ile de destek olunur, veya bazen sadece orada olmak bile yeterlidir.
Doğum şeklinin bir önemi var mı? Diyelimki bir sebepten ötürü sezaryen olmak zorunda kaldık yine bir doulaya ihtiyacımız var mı?
Doğum şekli ne olursa olsun anneler tercih ettikleri sürece doula desteği alabilirler. Planlı bir sezaryende de doula desteğine ihtiyaç duyulabilir. Vajinal doğumda olduğu gibi aileler tercihleri konusunda bilgilendirilir, hastane prosedürleri, yapılacak olan uygulamalalar; epidural, genel anestezi, müdaheleler konularında bilgi verilir.
Doula anneyi duygusal olarak doğuma hazırlar. Sezaryen da önemli bir operasyondur ve sezaryenle doğum yapmak da doğumdur. Doğum kadının anneliğe doğduğu andır. Böyle bir anda tüm kadınların desteğe ihtiyacı olabilir. O gün bebeğin doğum günüdür, bir kutlamadır. Bebeğin nasıl karşılandığı, annesi ile geçireceği ilk anlar, bu ilk anlarda kurulacak bağ çok kıymetlidir. Sezaryen sonrasında annenin hareketi kısıtlanmış olduğundan daha çok desteğe ihtiyacı olur. Emzirmede, bebek bakımında, kendi bakımında desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu süreçte doula annenin bu ihtiyaçlarını karşılamasında anneye destek olur.
Doğum şekli ne olursa olsun, doğumda ne yaşanırsa yaşansın en önemli olan şey o doğumun anne ve bebek için sağlıklı ve pozitif bir şekilde bitmesidir. Doğumdan anneye ve bebeğe kalan hislerin pozitif olmasıdır. Doula bunun sağlanabilmesi için hamilelikten itibaren doğumun her aşamasında ve doğum sonrasında emzirme ve lohusa döneminde kadına kesintisiz destek olur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]