Now Reading
Lohusalık Sendromu Nedir?

Lohusalık Sendromu Nedir?

lohusalik-sendromu-nedir
[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_custom_heading text=”Lohusalık Sendromu” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cambo%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Anneliğin keyfini yaşamak varken hemen hemen her annenin yaşadığı ya da kıyısında gezindiği ‘lohusalık sendromu’ denilen bir durum söz konusu. Peki lohusalık sendromu nedir?

Artık o kadar alışagelmiş bir durum oldu ki, yeni doğum yapmış annelere hemen sorarlar ‘Lohusalık sendromu’na girdin mi?” diye.

Hep annelerin üzerinden ilerliyor hikaye ama babalar için her şey toz pembe mi? Hikayenin tüm oyuncuları aslında bu yeni süreçten etkileniyor.

Psikoterapist Gözde Öksüz Kenç (@uzm.psk.gozdekenc) ile lohusalık sendorumu nedir? sorusundan yola çıkarak ‘lohusalık depresyonu’ ve ‘babalık sendorumu’ hakkında merak edilenleri de konuştuk.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_gradient1=”rgba(129,215,66,0.37)”][vc_column][vc_column_text]

Lohusalık Sendromu nedir? Anneler bu süreçte ne yaşıyorlar, ne hissediyorlar?

Lohusalık sendromu, annelik hüznü olarak da tanımlanır ve anneler bu süreçte genellikle her şeye yetme arzusuyla, hiçbir şeye yetememe düşüncesi içinde oldukça gergin bir ruh haline sahip olabilirler. Bebeğin dünyaya gelişi ve annenin kendisini bebeğin bakımı ile ilgili tek yetkin kişi olarak görmesi omuzlarında ağır bir yük oluşturur. Bu yükü layıkıyla taşıma çabası içine giren yeni anne çok kısa sürede yorgun ve bitkin düşebilir. Bu son derece doğal ve geçici bir durumdur. Yeni doğum yapmış kadınların ortalama %80’i bu süreci yaşarlar.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1582633547814{margin-top: 35px !important;}” offset=”vc_hidden-xs”][vc_column_text]

Lohusalık Sendromuna Girmemek için Alınacak Önlemler;

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7393″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]1- Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak (doktor bilgisi dahilinde) gebelik sürecini geçirmek,

2- Doğuma hazırlık eğitimi almak,

3- Doğum süreci ile ilgili gerçekçi beklentilere sahip olmak,

4- Doğum sonrası süreçte yine beklentileri gerçekçi tutmak,

5- Eş aile ve sosyal çevre desteği almak.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Aslında bu kavram daha çok anneler için kullanılıyor ama babalar da bu süreçte bir sendroma girmiyor mu?

Babalar da bu süreçte benzer duygular yaşayabiliyor tabii ki ve buna da babalık sendromu deniyor. Yeni bir bebeğin maddi manevi sorumluluğu, bakımı, beslenmesi, eş ile geçirilen zamanın ve kalitesinin bozulması, uykusuzluk gibi birçok etmen babaların da endişeli, kaygılı, gergin, sinirli ve depresif hissetmesine neden olabiliyor. Babalık sendromu genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden geçebiliyor. Fakat ilerlemesi ve babalık depresyonuna dönüşmesi halinde mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekir. Bu dönemde baba eğer ki bebeğin bakımında ve beslenmesinde (eğer sadece anne sütü alan bir bebekse, anne sütünü sağabilir ve baba biberonla besleyebilir) etkin bir rol üstlenirse hem baba-bebek arasında güçlü bir bağ kurulur hem de baba yetkinlik ve özgüven artışı yaşayacağı için süreci kontrol altına alması ve kendisini daha iyi hissetmesi mümkün olur. Üstelik bu sayede anne de rahat bir nefes alabilir ve dinlenebilir.

Lohusalık Sendromuna ne zaman giriliyor?

Lohusalık sendromuna doğumu takiben bir kaç gün içinde girilebilir.

Peki Lohusalık Sendromu ne kadar sürüyor?

Lohusalık sendromu normal ve beklediğimiz bir durumdur, birkaç hafta sürer ve genellikle kendiliğinden geçer. Fakat burada lohusalık sendromunu lohusalık depresyonundan ayırt etmek gerekir. Lohusalık depresyonu doğumu takip eden 1 yıllık süreçte herhangi bir dönemde görülebilir ve mutlaka profesyonel destek alınması gerekir.

Lohusalık depresyonunda normal bir depresyonda görülen belirtiler hakimdir, kişi dış dünyayla ve bebeğiyle olan ilgisini keser ya da minimumda tutar, yoğun değersizlik ve karamsarlık hisleri yaşar, nadiren de olsa kendisine ya da bebeğine zarar verme düşünce ve eylemi söz konusu olabilir. Fakat lohusalık sendromunda kişi kendisinden yapabileceğinin çok daha üstünde bir performans bekler, ideal anne imaji yaptıklarının yetersiz olduğunu düşünmesine ve kendisine daha fazla yüklenmesine neden olur. Sürekli bir kaygı ve endişe hali hakimdir.

Lohusalık Sendromu’na girmemek için alınacak önlemler var mı?

Mümkün olduğu kadar sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak geçirilen bir gebelik, doğuma hazırlık eğitimi almak, doğum süreci ile ilgili gerçekçi beklentilere sahip olmak, doğum sonrası süreçte yine beklentileri gerçekçi tutmak ve eş, aile, sosyal çevre desteği almak önleyici sayılabilir. Bütün bunlara rağmen lohusalık sendromu yaşanabilir ki bu durum yaşanmasını istemediğimiz, kaçtığımız bir durum olmamalıdır. Lohusalık sendromu normal ve kendiliğinden geçen kısa süreli bir durumdur. Paniğe kapılmamak gerekir.

Lohusalık Sendromu’ndan çıkmak için neler yapmak gerekiyor?

Bahsettiğimiz şey sadece lohusalık sendromu ise pek fazla bir şey yapmaya gerek yok açıkcası. Çünkü kendiliğinden geçen bir süreç olduğunu biliyoruz. Fakat tabii ki bu süreçte en önemlisi eş, aile ve sosyal çevre desteğini reddetmemek, gelen her türlü yardımı kabul ederek kişinin kendisine alan açması ve kendisini dinlendirmesi son derece önemli. Yakın çevremizle bağımızı koparmaz isek bu süreçten çok da sağlıklı ve güçlü bir şekilde, kısa sürede çıkabiliriz. Ancak lohusalık depresyonu kendi kendimize içinden çıkabileceğimiz bir durum değildir. Mutlaka bir uzmandan  (psikolog ya da psikiyatrist) yardım almak gerekir. Uzun vadede hem anne hem de bebek için ciddi olumsuz etkileri söz konusu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
What's Your Reaction?
Bayıldım
4
Beğenmedim
1
Emin Olamadım
1
Heyecan Verici
0
Mutlu
0
View Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.