Now Reading
Bebeklerin Emzik Kullanması Doğru Mu?

Bebeklerin Emzik Kullanması Doğru Mu?

[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_custom_heading text=”Bebeklerin Emzik Kullanması” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bebeklerin emzik kullanması bazı durumlarda kurtarıcı olabiliyor. Ancak kısa vadeli çözümler istenmeyen sonuçları beraberinde getirebiliyor. Bebeklerin emzik kullanması doğru mu?

Bu konuda çeşitli fikirler var. Emzirme Danışmanı Nihan Tüzel’e (@emzirme_danismani) bebeklerin emzik kullanması doğru mu? diye sorduk. Görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7379″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bebeklere emzik verilmeli mi?

Özellikle, ilk haftalarda yani yeni doğanda verilmesini emme becerilerinin negatif etkilenmesi sebebi ile çok riskli görüyoruz. Meme başı karışıklığına sebep oluyor. Yani bebek ilk emziği alıyor, emiyor, anne memesi geldiği vakit materyal farklılığından emmek istemiyor ya da en önemli sebeplerinden bir tanesi şu: Emzik emmek yani beslenmeden boş emziği emmek dahi belirli bir süre sonra ince bağırsaktan kolesistokinin diye bir hormon salgılanmasına sebep oluyor. Ve bu hormon beyne gidiyor ve diyor ki “Doydun!” Yani mideye besin gitmemiş olsa dahi bu hormon sayesinde bebek tok olduğunu zannediyor ve mesela uyuyor. Anne de zannediyor ki, “Bebek huzursuzdu, emzik verdim uyudu”. Aslında çocuk belki aç ve meme emmek istiyor ama emzik verildiği için “çok emdi yeter, doymuştu” diyebiliyor anneler.

Emme ihtiyacına meme ile değil de emzik ile karşılık verildiği için aslında çocuk aç dahi olsa -ilk haftalarda yeni doğanda özellikle- emzik emdikten bir süre sonra uyuyakalıyor. Ailede zannediyor ki uykuya ağlıyor. Aslında çocuk aç uyudu. Ne oluyor?  Kilo kayıpları, kilo alamama, az kilo alma. İlk haftalarda özellikle emzik kullanımında kilo sorunlarına çok rastlarız. Emzirme danışmanları olarak biz, bu yüzden emme becerilerini olumsuz etkilediği, biberondaki gibi memeyi emme hareketini bozduğu için ve bu şekilde özellikle ilk haftalarda tokluk hissi yarattığından dolayı meme emmeye ihtiyaç hissetmemesinden, anne memesini pratik edinmemesinden dolayı emziği tavsiye etmeyiz. Tabi bu emzirme danışmanları olarak bizim görüşümüz. Bir de emziğin tavsiye edilmemesinin, psikologlar tarafından farklı sebepleri var. Konuşma terapistleri emziği farklı sebeplerden dolayı tavsiye etmezler. Her uzmanlık alanının emzikle ilgili farklı görüşleri var.

Emziğin kullanabileceği durumlar var mı?

Çok spesifik durumlarda var. Bazı özel durumlarda tavsiye ediyoruz. Ama onları da her annenin, her bebeğin durumuna göre değerlendirerek tavsiye ediyoruz.

Bunun dışında rutinde bebeğin emme davranışını bozan, meme emme isteğini azaltan ve hatta bebeğin kilo alımını negatif etkileyen, kilo kaybına dahi sebep olabilen bir araç olabiliyor, o yüzden bebeğin her emme ihtiyacını anne memesinde gidermesini öneriyoruz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's Your Reaction?
Bayıldım
1
Beğenmedim
0
Emin Olamadım
1
Heyecan Verici
0
Mutlu
2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.