Now Reading
Yeni Normal Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Yeni Normal Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_custom_heading text=”Yeni Normal” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:500%20bold%20regular%3A500%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Karantina sürecinde çocuklar evde ebeveynlerini görmeye çok alıştılar. Hayatın yavaş yavaş normalleşmeye başlamasıyla ebeveynler de işe dönmeye başlıyor. Peki Yeni Normal çocuklara nasıl anlatılmalı?

Klinik psikolog Börte Özdemir sorularımızı yanıtladı. Kendisini icimizdeki_ebeveyn sosyal medya hesabından da takip edebilirsiniz.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9930″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sizden öncelikle kısa bir değerlendirme alabilir miyiz? Çocuklar için nasıl bir süreç yaşanıyor?

Dünya olarak zorlu bir dönemden geçtik, geçiyoruz. Daha önce karşılaşmadığımız bir duruma hazırlıksız yakalandık ve bu durum pek çok duyguyu beraberinde getirdi. Birçok kaynakta birçok uzman bu dönemi nasıl atlatacağımız ve kendi sağlığımızı nasıl koruyacağımızla ilgili değerli bilgiler verdi. Pek çok ebeveyn de çocuklarının sağlığına bu süreçte nasıl destek olabileceklerine dair bilgiler edindi, uyguladı.

Tabi ki bütün bu bilgiler gerek bizim gerekse çocuklarımız için koruyucu bir rol oynadı. Ancak her ailenin bu süreçten etkilenmesi yine o aileye özgü ve biricik oldu. Bu sebeple bizlerin ve çocuklarımızın yeni döneme uyum ve geçiş hızı da birbirimizden farklı olacaktır.

Şimdi adına “yeni normal” dediğimiz, daha önceki normalimizden, alışık olmadığımız bir sürece geçiyoruz. Bu döneminde kendi içinde zorlukları ve endişeleri olacaktır. Örneğin heyecanla yaz tatili bekleyen çocuklara ne demeli? Dışarı çıktıklarında daha önce yaptıkları aktiviteleri yapamayacak olan çocuklarımızı nasıl sakinleştirmeliyiz? Yeni normalleşme süreci belki ebeveynleri tekrar işlerine dönmelerini sağlayacak. Ancak uzun bir dönemden sonra çocuklardan ayrılmak ebeveyn için de kaygı verici ve zor olabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Yeni Normal çocuklara nasıl anlatılmalı?

Karantina sürecinde evlere kapanmamız ile beraber çocuklarımızla çok daha fazla vakit geçirir olduk. Kimi ebeveyn evden çalıştı, kimi ebeveyn işlerini dondurdu. Ancak çocuklar ebeveynlerini daha önce olduğundan daha fazla evde göremeye ve farklı bir rutinde yaşamaya alıştılar.

Sürecin en başını kısaca hatırlamak da fayda var. Salgının başlangıcında çocuklarımıza virüs salgınını anlatmak ile ilgili kaygılarımız çok yoğundu. Ebeveynleri olarak onları korumak (hem ruhen hem de fiziken) istiyorduk. Endişelerimizi arttıran en önemli şey salgının getirdiği içinde apansız bulunduğumuz belirsizlikti. Salgına dair bilgiler, virüsün yayılım hızı, etki ettiği popülasyon, virüsten korunma yöntemleri vb. pek çok bilgi belirsiz bir durumdaydı.

Açıklamalardan önce ebeveynler bilgi edindi, daha sonra kendi duygularının farkına vardılar ve son olarak çocuklarına açıklama yaparak onlara güven verdiler. Açıklamalar önce daha belirgin konulardan başlanarak (mesela neden okulun olmadığı, neden evlerden çıkamadığımız ve neden temizliğin önemli olduğu gibi) yapıldı.

Şimdi yeni bir dönem geliyor. En baştaki durumumuza göre, nispeten daha fazla bilgi edindiğimiz ve tehlike algımızın biraz daha az olduğu dönemlerdeyiz. Yavaş yavaş hayatımızın “normale” döneceğini umarak tedbirleri devam ettirdiğimiz bir “yeni normal dönemine geçiyoruz. İzlememiz gereken yol yine aynı.

Çocuklarımıza yine belirli olan konulardan başlayarak anlatmaya başlamalıyız.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Yeni Normal Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:500%20bold%20regular%3A500%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text] “Yeni normal” sürecinde neler olacağına dair bilgiler edinmek ilk yapmamız gerekler arasındadır. Dışarıda hangi sınırlamaların olduğu, nelere izin verildiği, tedbirlerin neler olduğuna dair bilgi edinmek önemlidir. Bu durum çocuğunuza yapacağınız açıklamaların daha güvenilir olmasını sağlar.

Daha sonra her ebeveyn kendi çocuğu için onun hayatına özgü olacak olan değişikliğin neler olacağını belirlemelidir. Örneğin yaz tatilindeki değişiklikleri, ebeveynlerin yeniden çalışmaya başlayıp başlamaması, bakım veren kişilerin değişip değişmeyeceği vb. gibi o çocuğa özgü değişimlerin değerlendirilmesi gerekir.

Tüm bu açıklamalar ebeveyne yapacağı açıklamalar için güven hissi verir. Şunu da es geçmemek gerekir ki bu süreç sadece çocuk için değil ebeveyn için de zordur. Ebeveynlerin de kendilerine dönerek “yeni normalleşme” sürecinin yarattığı duyguları fark etmeleri ve tanımaları faydalı olur. “Yeni normalleşme” sürecine geçişte çocukların olduğu kadar ebeveynlerin de zorlanma hakları var.

Çocuğun kendini değişikliğe hazırlayabilmesi ve kendini güvende hissedebilmesi için dışarıda karşılaşacağı durumlar (maskeli kişilerle karşılaşmak)  ya da eskiden dışarıda yapılan aktivitelerdeki değişiklikler (her zaman gidilen bir parka gidememek) gibi spesifik ve çocuk için önemli olduğu düşünülen bilgiler de mutlaka açıklamaya eklenmelidir.

Çocuğun duyduğu, gördüğü, fark ettiği şeylere ve bu “yeni normal” sürecine karşı duyguları dinlenmelidir. Kendisini yeterince ifade ettiğinde ebeveyni -doğal olarak da “yeni normal”- ile uyumu çok daha kolay olacaktır.

Değişim başlamadan bir iki gün önce çocuğunuza açıklama yapmak, onun konu hakkında kendini ifade edebilmesine olanak sağlar. Örneğin, işe başlama gününden bir kaç gün önce çocuğa durumu açıklamak ve onu ayrılığa hazırlamak önemlidir.

Salgın süresince evin içinde yaşanan ek travmatik bir durumun varlığı söz konusu ise  ebeveynlerin bu geçiş dönemleri için bir uzmandan destek alması tavsiye edilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row]

What's Your Reaction?
Bayıldım
1
Beğenmedim
0
Emin Olamadım
0
Heyecan Verici
0
Mutlu
2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.