Now Reading
Oyuncak Seçiminde Cinsiyet Ayrımı Olur Mu?

Oyuncak Seçiminde Cinsiyet Ayrımı Olur Mu?

çocukların oyuncak seçimi

Oyuncak Seçimi

Çocukların oyuncak seçimlerinden dolayı aileler kimi zaman tedirgin olabiliyor. Bu konuda çocuklarına yasaklar ya da sınırlar koyarken aslında onların hayallerini, geleceklerini de etkiliyorlar. Peki oyuncak seçiminde cinsiyet ayrımı olur mu?

Uzmanlar oyuncak seçiminde cinsiyet ayrımı olmadığını söylüyor. Peki bunun sınırı nedir?

Psikolog Arzu Yazar (Çocuk – Ergen ve EMDR Terapisti)  konu hakkında sorularımızı yanıtladı.

Kendisini @psikologarzuyazar instagram sayfasından takip edebilirsiniz.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.

Çocukların oyuncak seçiminde bir cinsiyet ayrımı var mıdır? Örneğin bir kız çocuğunun ağırlıklı olarak arabalara, erkek çocuğun ise bebeklere olan ilgisi normal midir?

Çocuklar nötr olarak doğarlar. Onlar için renk seçimini, nasıl kıyafetler giyeceğini biz ebeveynler seçer ve karar veririz. Biraz büyüdükten sonra ise gözlem yapmaya başlarlar.

Oyuncak Seçimi

Oyun oynamak çocuk için hayatın bir denemesidir. Oyunlarında günlük olayları işler, ebeveynlerini oyunlarla taklit ederler.

Bebek ile oynamak isteyen bir erkek çocuk görüldüğünde anne- baba ses çıkarmasa bile (ki genelde bu durum babaların hoşuna gitmiyor) mutlaka “sen kız mısın, bebekle kızlar oynar” gibi laflar ediliyor. Çocuk onay almadığında ise o davranışa devam etmiyor. Aynı şey kız çocukları için de geçerli. Onaylanmayan davranışlar sürdürülemiyor. Çoğunluğun yaptığı “normal kabul edilen” davranışlar sergileniyor.

Genel bir cevap vermek gerekirse her iki cins de istediği oyuncakla oynayabilir. Bir kız çocuğu “sadece arabalar” ile, bir erkek çocuk da “sadece bebekler “ile oynuyorsa, başka oyuncaklara ilgi duyup oyun kuramıyorsa bir uzman görüşü almak sağlıklı olacaktır. Çocukların tek bir oyuncağa bağlı kalması sağlıklı bir durum değildir.

Ebeveynlerin tavrı nasıl olmalıdır? Oyuncakçıya her gidişlerinde araba reyonuna giden kız çocuğu varsa ailenin nasıl davranması gerekir?

Ebeveynler oyuncak alımında zamansal ve maddi sınır koymalıdır. “2 haftada bir X kadar para harcayabiliriz oyuncak için” diyerek sınırlama yapabilir. Fakat oyuncak tercihini çocuğa bırakmalıdırlar.

Oyuncak çocuğun dünya temsilleridir. İstediği oyuncak ile oynamaya hakkı vardır. Oyuncak araba ile oynayan kız çocuğu, araba kullanmak, trafik kurallarını öğrenmek ve araba için hayal kurmaktan öteye gitmez. Aynı şekilde bebek ile oynayan erkek çocuğu, bebek bakımı, bebeğin nasıl doyum alacağını öğrenmiş olur.

Yetişkin hayatında partnerlerimizi suçladığımız durumların çoğu oyun ve oyuncak seçimleri ile bağlantılıdır. Evcilik oynayan bir erkek çocuk, evde yemek yapmayı, bebek bakmayı, temizlik yapmayı modellemiş olur ve yetişkin olduğunda bunları yapmak onun için doğal olur. Arabayla oynayan, tamir işi yapan, erkeklerle kovalamaca oynayan kız çocukları da yetişkin olduklarında daha cesur, kendini koruyabilen ve problemini çözebilen kişiler olur diyebiliriz.

Psikolog Arzu Yazar (Çocuk-Ergen ve EMDR Terapisti)
Psikolog Arzu Yazar (Çocuk-Ergen ve EMDR Terapisti)

Bu tarz oyuncak seçimi yapan çocukların kıyafet seçimleri nasıl oluyor? Örneğin ağırlıklı olarak arabalara ilgi duyan bir kız çocuğunun daha koyu renkler tercih etmesi ve pantolon giymek istemesi gibi durumlar söz konusu oluyor mu?

Aslında cinsiyete göre kıyafet ve oyuncak tercihi yapmadığımızda çocuk kendisi için “güzel” olanı seçiyor.

Hep prenses olmaya alışkın olan bir kız çocuğu sıradan koyu renk bir pantolon giyemez, giyerse çok ağlar, çünkü sıradanlaşmıştır. Masallardaki külkedisi gibi olmuştur ve bu durum kabul edilemez.

Aynı şekilde “erkek olmak” mesajı ile büyütülen bir erkek çocuk pembe renk bir tişört / kazak giyemez. Çünkü o zaman ona öğretilen erkek kalıbının dışına çıkmış olur ve “erkekliğini” kaybeder.

Oyuncak ve kıyafet konusundaki cinsiyetçi tutum, göründüğü kadar masum olmuyor ne yazık ki..

Arabalarla oynayan, koşturup duran bir kız çocuğu rahat olmak için pantolon giymeyi tercih edebilir. Fakat bu sürekli “erkek gibi giyineceği” anlamına gelmez. Özgürdür ve her rengi deneyebilir. “Erkek oyuncaklarıyla oynayan kızlar erkek gibi giyinir “ düşünce kalıbından sıyrılmak gerekiyor 🙂

Aileler bu gibi durumlarda genellikle endişeleniyor. Ebeveynler hangi aşamadan sonra ve nasıl önlem almalılar?

Oyunlardaki rollerine dikkat edersek iyi olur. Erkek çocuk bazen anneyi, kız çocuk da bazen babayı canlandırabilir. Bu normaldir. Ama çocuklar oyun içinde ve gerçek hayatta karşı cins tutumlarını çoğunlukla sergilemeye başlarsa o zaman çocukları için bir uzman görüşü almaya başlayabilirler. Bu durum içten gelen bir şey olabileceği gibi bazen anne ya da babaya fazla maruz kalmaktan da kaynaklanıyor olabilir. En doğru şeyi, alanında bir uzman size söylüyor olacaktır.

Şöyle özetlemek gerekirse; bırakın çocuklarınız oyun oynasın. Tv karşısında, telefon ya da tablet izleyerek değil, oyuncaklar ile serbestçe oyun oynasınlar. Çünkü çocuklar oyunları ile ruhlarını tamir ederler.

Hangi oyuncak ile oynadığı neden sorun olsun ki?

Birey olmak, kendi yeteneklerimizi ortaya koymak varken neden sadece cinsiyetimiz ile sınırlı olalım ki?

oyuncak

Buna birkaç tane örnek verebilir misiniz? Nasıl tutumlar sergilemeye başlarlarsa uzman görüşü alınmalıdır?

  • Bir erkek çocuk sürekli anne ile zaman geçirip yoğun olarak ev işi benzeri oyunlar oynuyorsa,
  • 7 yaşına gelmiş ama kadın kıyafetleri deniyor, hemcinsleri ile değil sürekli karşı cins ile oyunlar oynuyorsa,
  • Konuşma tarzı ve davranışları daha çok karşı cinsi çağrıştırıyorsa,
  • Oyunlarında sürekli karşı cinsi canlandırıyorsa,

O zaman bir uzmana danışmak gerekecektir.

Yukarıdaki maddelerin arada bir görülmesi normaldir. Süreklilik söz konusu olduğunda dikkate alınması gerekir.

Çocuklar hangi faktörlerden etkilenerek oyuncak seçimi yapıyor?

İlk başta ebeveynler çocuğuna oyuncuk alır. İlk arabası, ilk topu, ilk ayıcığı, ilk bebeği alan her zaman yetişkinlerdir. Alınan oyuncak ile oynamaya başlar çocuk ve daha fazla oyun ve oyuncakla tanıştığında kendi de tercih yapmaya başlar.

Eğer ebeveynin istemediği bir oyuncak olursa genellikle alınmaz ve  “yasaklı” olur oyun ve oyuncak. Örneğin, çocuğunun mutfak eşyaları ile oynamasını istemeyen bir baba, çocuğuna tencere vb oyuncakları almayacaktır. Kendi kişisel kaygı ve korkusunu çocuğa yansıtarak onun tercihlerine müdahale etmiş olur.

Fazla ve farklı oyuncaklar çocukların akran grupları arasında bir gösteriye dönüşebilir ve rekabeti arttırabilir. Çocuklara sınırsızca oyuncak almak, her istediklerini almak da ne yazık ki sağlıklı bir tutum değildir.

Oyuncakları çekici hale getiren reklamların da hakkını vermek gerekiyor.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Kadın Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır