Now Reading
Mutfakta İsrafı Önlemenin 5 Önemli Yolu

Mutfakta İsrafı Önlemenin 5 Önemli Yolu

İsrafı Önlemenin Yolları

Mutfakta İsrafı Önlemenin 5 Önemli Yolu!

Sosyal Medya hesabından severek takip ettiğimiz Gıda Mühendisi Hüseyin Şirin, Kadın Gezegeni için Mutfakta İsrafı Önlemin 5 Önemli Yolunu paylaştı.

fit.gusto hesabından siz de sağlıklı yaşam ile ilgili paylaşımlarını takip edebilirsiniz.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.

Fit Gusto Lab Kurucusu, Gıda Mühendisi Hüseyin Şirin

1. Gıda Alışverişi

Marketten, pazardan aldığımız ürünlerde ilk kural tüketebileceğimiz kadar almaktadır.

Evde bekletmektense market ve pazar tezgâhlarında bekletilmesi ürünlerin israf olmasını büyük oranda önleyecektir. Alışveriş yaparken yapacağınız yemek, tüketeceğiniz meyve kadar ürün alın. 1 adet muz, 2 adet kapya biber, 1 adet limon gibi adet olarak ürünleri alabilirsiniz.

Tekrar tekrar alışverişe gitmekten erinmeyin hem hareket etmiş hem de yaşamış olduğumuz yeryüzüne büyük saygı göstermiş olacaksınız.

2. Ürün Seçimi

Ürünleri seçerken etiket bilgileri kontrolü çok önemlidir. Hızlı tüketim olmayacak, ürünlerin evde bekleme durumu olacaksa (1. Maddeye aykırı) son tüketim tarihi yaklaşan ürünler alınmamalıdır.

Uzun tüketim tarihleri olan ambalajlı ürünler yerine taze ürünler tercih edilmelidir. Konserve mantar yerine taze mantar alınarak tüketilmelidir.

Bunun yanında her ambalajlı ürün sağlıksız değildir. Bazı durumlarda ambalajlı diye almadığımız ürünlerin yerine alınan kontrolsüz ürünler daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Örneğin pastörize süt alımı yerine dışarıdan kontrolsüz çiğ süt alımı gibi, vakum altında üretimi yapılan pekmez yerine ev yapımı pekmez almak gibi.

3. Gıdaların uygun koşullarda muhafazası

İkinci maddede belirttiğim gibi etiket bilgileri çok önemlidir. Bütün gıda etiketlerinin üzerinde uygun muhafaza koşulları yazar. Bu muhafaza koşullarına göre ürünleri saklamak hem ürünlerin çabuk bozulup israf olmasını önler hem de gıda güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olur. Etiket bilgilerinde muhafaza koşulları yazmayan sebze meyve gibi ürünlerin çoğunluğu buzdolaplarının yaklaşık 10 derecelik meyve sebze bölümünde muhafaza edilir.

Elma, Armut, Muz gibi ürünler etilen gazı ürettiği için diğer meyve sebzelerin daha hızlı olgunlaşmasına ve bozulmasına yol açacaktır. Bu sebepten dolayı bu ürünleri ayrı bir yerde muhafaza etmek gerekir

Kimyasal malzemelerin yanında gıda ürünlerinin depolanması son derece zararlı sonuçlara yol açabilir. Bulaşık deterjanı ile patates, kuru soğanların aynı yerde muhafazası gibi,  Aynı zamanda muhafaza edilen ortamın (buzdolabı, kiler vs.) temiz olması da çok önemlidir.

4. Çapraz Buluşma

Pişmiş ürün ile çiğ ürünlerin, yıkanmış temizlenmiş ürün ile temizlenmemiş ürünlerin aynı yerde muhafazası, çiğ etlerin doğrandığı tahta ve bıçak ile pişmiş ürün işlenmesi, çiğ ürünlere dokunulan eller ile dezenfeksiyon yapılmadan pişmiş ürünlere dokunulması gibi durumlar büyük risk taşır.

Pişmiş ürün ile çiğ ürünler aynı dolap içerisinde muhafaza edilecekse farklı raflarda muhafaza edilmeli, çiğ ürünler suyunun akarak başka ürünlere bulaşı oluşturması ihtimaline karşı en alt raflarda muhafaza edilmelidir.

5. Tüketim Sırası

İlk giren ilk çıkar kuralı uygulanmalıdır.

Aynı üründen farklı zamanlarda alınmış ürünler var ise ki 1 maddeye aykırıdır. İlk alınan ürünün ilk önce tüketilmesi gerekir. Böyle durumlar evinizde sürekli söz konusu ise aldığınız ürünlerin paketlerini açtığınızda gıdaya uygun etiketler ile paket açılış tarihini ambalaj üzerine yazabilirsiniz.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Kadın Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır