Now Reading
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağının faydaları
[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_custom_heading text=”Lavanta Yağı” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lavanta Yağı evimizin baş köşesi yağlarından biridir. Bu güzel ve şifalı yağ ile ilgili bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Lavanta yağının faydaları nelerdir? Yaz aylarında mutlaka evimizde olması gereken yağlar nelerdir?

Büşra Baysura, sürdürülebilir yaşamı amaç edinmiş bir ziraat mühendisi ve NAHA sertifikalı aromaterapist. İstanbul’un tarım bölgesi ve birçok doğa harikasına sahip Çatalca’da dede toprağında lavanta ve sebze yetiştiriciliği yapıyor.  Herb (bitki) ve kendi isminin birleşimi ile isimlendirdiği Herbushy Herbal markası ile şifalı yolculuğunu bizimle paylaştı.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10011″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lavanta yağı hem sizin için hem de bizim için vazgeçilmez yağlardan. Lavanta yağının faydaları nelerdir?

Öncelikle lavanta yağının türlerine dikkat çekmek istiyorum. Şu an aromaterapide yaygın olarak Tıbbi Lavanta (Lavandula angustifolia) ve Melez Lavanta (Lavandula intermedia) uçucu yağları kullanılmakta.

Bu yağların farkı neler derseniz; içerisindeki kimyasal bileşikler çeşitlilik ve oran olarak farklılık gösteriyor. Bilinen en büyük fark kafur oranının melez lavantada daha fazla olması. Ancak kafur oranının fazlalığı ciltte iritasyona sebep olabilir.

Terapötik etkilerinin ve güvenli kullanımının artıları sebebiyle aromaterapi ecza dolabımızda olması gereken lavanta uçucu yağı tıbbi lavanta olmalıdır. Aromaterapi (uçucu) yağları her zaman latince isimleriyle seçmeliyiz. Bazı bitkilerin türleri değişmekte ve birden çok uçucu yağı bulunmaktadır.

Tıbbı lavanta yağının faydalarına dönersek;

Analjezik, hücre yenileyici, antidepresan, yara iyileştirici, antiseptik ve antiviral gibi birçok terapötik etkilere sahiptir. Sindirim sisteminde, kas sisteminde, sinir sisteminde, cilt ve duygudurum gibi durumlarda iyileştirmeye yardımcı olarak kullanılabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1593256164515{background-color: #81d742 !important;}”][vc_column][vc_column_text]Aromaterapi:

Aromaterapi, bitkinin kök, yaprak, çiçek gibi çeşitli kısımlarından elde edilmiş uçucu yağların bireyin fiziksel, duygusal, mental ve ruhani sağlığını güçlendirmesi için “Bütünsel Tıp” anlayışıyla uygulanması olarak tanımlanıyor. Uçucu yağlar, çeşitli terapötik etkileri ile inhalasyon (koklama), aromatik banyo, masaj yağı, cilt bakım serumları gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10017″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]İlk yardım olarak yanık, sinek ısırığı gibi durumlarda lavanta yağı nasıl kullanılır? Ya da evimizde lavanta yağını nasıl kullanırız? 

Tıbbi lavanta yağını, yanık ve sinek ısırığı gibi durumlarda lokal olarak direk uygulayabilirsiniz. Bu günlerde kendi deneyimlediğim bir şeyi de eklemek isterim. Sinek ısırığında lavanta hidrosolünü kullanıyorum ve kaşıntıyı gidermede etkili oluyor.

Daha öncede bahsettiğim gibi tıbbi lavanta uçucu yağı kullanımı en güvenli yağlardan birisidir. Uçuk, yanık, sivilce gibi durumlarda lokal olarak direkt uygulayabilirsiniz. Kas ağrısı veya tutulma durumunda ihtiyaç duyulan bölgeye sıcak suda sıktığınız havluya 2-3 damla damlatarak kompress şeklinde ya da sabit yağ içerisinde seyrelterek masaj şeklinde uygulayabilirsiniz.

Gerginlik, huzursuzluk, baş ağrısı veya uykusuzluk durumunda buhurdan ve difüzörler yardımıyla inhalasyon (soluma) yapabilirsiniz. En basit haliyle 1-2 damla yakanıza veya yastığınıza damlatabilirsiniz.

Lavanta hidrosolü (suyu) ve lavanta yağının etkisi aynı mıdır?

Lavanta yağı ve hidrosolünün antiseptik, antienflamatuar, gevşetici, rahatlatıcı, uykusuzluk ve kas ağrılarında kullanımı gibi benzer terapötik etkileri bulunmaktadır.

Hidrosolün ne olduğundan da kısaca bahsetmek istiyorum. Aromatik bitkinin distilasyonu sırasında uçucu yağ ile birlikte elde edilen ve uçucu yağ alındıktan sonra kalan kısımdır. Aromatik bitkinin suda çözünen bileşenlerini ve eser miktarda uçucu yağ içerirler. Kokusu, uçucu yağa göre biraz daha farklıdır. Genellikle tonik olarak, bebek banyolarında ve pişiklerde, ferahlatıcı sprey ve banyolarda kullanılıyor.

Lavanta hidrosolü, özellikle akneli ciltlerde tonik olarak etki göstermekte ve bu konuda baya güzel dönüşler alıyorum. Başlarda kokusu birçok kişi gibi bana da farklı gelmişti ama şu an vücut spreyi olarak bile severek kullanıyorum.

Yaz aylarında mutlaka evimizde olması gereken yağlar nelerdir?

Tıbbi lavanta aromaterapi ecza dolabımızın olmazsa olmazı.  Bunun kullanımından oldukça bahsettim ama yaz için ayrıca bahsetmek gerekirse sinek kovucu, sinek ısırığı ve güneş yanığı durumunda sabit yağda seyrelterek cildimize uygulayabiliriz.

Serinlemek için, tıbbi nane (Mentha piperita) yağı kullanılabilir. Tıbbi nane yağının mentol içeriği oldukça yüksektir ve soğutucu etkisi vardır. Ancak mutlaka seyreltilmeli ve 5 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır. Hidrosolünü tedarik edebilirseniz direk sprey olarak kullanabilirsiniz.

Tatil veya seyahat planları olanlar için birkaç önerim olabilir. Araç tutması problemi olanlar zencefil ve tıbbi nane yağlarını koklayabilir. Jetlag için ıtır uçucu yağı koklanabilir. Ve tabii yer değişimine bağlı olarak yaşanan durumda lavanta veya narenciye grubu uçucu yağlar koklanarak rahatlama sağlamak mümkün.

Narenciye grubu uçucu yağların enerji verici ve mod yükseltici etkileri oldukça yüksektir ve tazelenmek için soluma yöntemiyle kullanılabilir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10012″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Herbushy’nin kuruluş hikayesi:

Herbushy Herbal’ın yolculuğundan şöyle bahsetmek isterim. Son birkaç yıldır standart yaşam tarzımı kimyasallardan uzak, doğa dostu ve sürdürülebilir yaşam tarzına nasıl çevirebilirim diye kafa yoruyorum. Kendi sebzemi yetiştirmeye başladığımdan beri gıdada sürdürülebilirliğin bir kısmını sağlamış olsam da diğer tüketim alışkanlıklarımda da bunu sağlamak istiyordum.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sırada koruyucu tedavi ve kişisel bakım ürünlerinde de sürdürülebilirliği sağlamak vardı. Bunu da aromaterapi ile hayatıma dahil edebileceğimi biliyordum. Aromaterapiye çokta uzak sayılmazdım. Kurumsal çalışma hayatımda bitkisel ekstrakt ve yağ satın alma uzmanlığı yaparak hammadde sektörünü tecrübe edinmiştim. Hali hazırda lavanta yetiştiriciliği yapıyor ve kendi lavanta uçucu yağımı distilasyon ile elde ediyordum. Bitkilerin şifalı dünyasına olan heyecanım lavanta yetiştiriciliği ile apayrı bir boyuta ulaştı. Heyecanımı ve bilgilerimi ortak noktada birleştirmek ve geliştirmek için NAHA (National Association for Holistic Aromatherapy) akredite okul olan Herbafarm Akademi’de Aromaterapist eğitimi aldım. Eğitim bana lavanta yağından çok çok fazlasını kattı ve şu an Herbushy Herbal markası adı altında çeşitli aromaterapi ürünleri üretebiliyorum. Aromaterapi, bana heyecan veren şeylerin başında geliyor. Bir bitkiyi yetiştirip, onun şifa dağıtmasına şahit olabilmek inanılmaz bir duygu. Bu yüzden amacım tıbbi bitki bahçesi oluşturup, daha çeşitli bitki yetiştirip ‘tarladan şişeye’ zincir oluşturarak aromaterapi ile harmanlayabilmek.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row]

What's Your Reaction?
Bayıldım
3
Beğenmedim
0
Emin Olamadım
0
Heyecan Verici
3
Mutlu
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.