Now Reading
Hamilelik Döneminde Tiroidin Önemi

Hamilelik Döneminde Tiroidin Önemi

Hamilelik Döneminde Tiroit

İç hastalıkları uzmanı, sevgili doktorumuz Haşmet Pamuk ile sohbetimiz “Hamilelik Döneminde Tiroidin Önemi ” konusu ile devam ediyor.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haşmet Pamuk

Hocam hamilelik döneminde tiroidin önemini anlatır mısınız?

Tiroit hastaları bir kere hamileliğe girerken hatta çocuk sahibi olurken belli bir tiroit fonksiyonunu yerine getirmeleri lazım. Döllenme sürecini etkileyen bir durumdur bu. Hamile kaldıktan sonra da tiroit ihtiyaçları artacaktır. Dolayısıyla ona göre bir takip içine girip, aşağı yukarı her iki ayda bir tiroit fonksiyonlarını kontrol ettirip, gerekli hormon miktarını almaları lazım.

Tiroit hastası olmayan kişilerde de hamilelik süreci başlamadan önce, çocuk sahibi olmada güçlük gibi durumlar olabilir. Bunlarda da tiroit desteği yaparak, tiroitleri normal çalışmasına rağmen, tiroidi bir tık daha fazla çalıştırarak hamile kalmaları sağlanabiliyor.

Hamilelik boyunca istenen değerler vardır. Yani bizim için hamilelikte olması gereken tiroit değerleriyle hamilelik dışı değerler farklıdır. Bu kişilere hamileliğe uygun tiroit değerlerini tutabilecek replasmanı yapıp hamileliklerinin iyi bir şekilde seyretmesi çocuğun gelişimi açsından da çok önemlidir.

Onun dışında sadece hipotiroide bağlı kalmayalım. Hamilelik sırasında görülen tiroit hastalıkları da var. Mesela hamilelik sırasında birdenbire bakıyorsunuz anne adayının tiroit hormonları yükseliyor. Ona verilecek olan ilaçlar var. Tabi çocuğu da düşünmek lazım. Onun dışında hamilelik sırasında hiçbir şey yokken başlayan tiroit eksiklikleri var. Direk verebiliyoruz. Özellikle tiroit hormonu hamilelikte çok emin bir şekilde korkmadan verilebilecek bir hormondur, kimseye bir zararı olmaz. Tabi ki dozunda verilmek kaydıyla.

Bunun dışında hamilelikte bir kadında nodül rastladınız vesaire takip edersiniz. Hemen bir müdahale yapmaya veya agresif yöntemlerle herhangi bir tetkik yapmaya gerek yok.

Peki doğumdan sonra hormonel dengelerden dolayı tiroitlerde daha fazla sıkıntı yaşanıyor gibi bir şey söyleyebilir miyiz?

Doğrudur. Normal bir doğum seyrini ele alalım. Doğumdan sonra her kadının gebelik tiroidi dediğimiz bir hadiseyle karşılaşması mümkün. Yani gebelikten sonra tiroit bir iltihap geçirebiliyor. Bunu haşimoto gibi düşünmeyelim, tiroidi az çalışabiliyor. Onun için hamileliği sonlanan kadınlarda lohusalık döneminde yaklaşık iki ayda bir tiroit fonksiyonlarını kontrol etmek lazım. Çünkü gözden kaçırabiliriz. Keza hamilelik sonrasında da yine normal tiroit akışında senede bir kez ultrasonla tiroitlerini görmek lazım.

Hamilelik öncesi seyri ve sonrası tiroit açısından kritik bir noktadır. Dolayısıyla sorunuzu şöyle özetleyeyim. Evet hamilelik sırasında tiroit iyi izlenmesi gereken bir parametredir. Bu da dahiliyecinin işidir özellikle.

Yani hamile bir kadının aslında hem kadın doğum doktoruyla hem de dahiliye doktoruyla paralel ilerlemesi lazım.

Tabi ki. Zaten kadın doğum uzmanlarımız mutlaka bu konuyu iyi biliyorlar. Tiroit konusunda bize de danışıyorlar. Yani bu konu da açık kalmıyor. Görüyoruz ki bugün Türkiye’de hamileler özellikle tiroit açısından dört dörtlük inceleniyor ve gerekli desteklerini alıyorlar.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Kadın Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır