Now Reading
Hamile Yogasının Faydaları Nelerdir?

Hamile Yogasının Faydaları Nelerdir?

Hamile Yogasının Faydaları Nelerdir

Hamile Yogası

Hamileyken yediğimiz içtiğimiz ne kadar önemliyse yaptıklarımız da aslında o kadar önemli. Yeni sürece adapte olmak için hazırlığı doğum öncesinde yapmak gerekiyor. Nasıl ki bebeğin odasını, kıyafetlerini, pusetini hazırlıyorsak bedenimizi, zihnimizi ve ruhumuzu da doğum sürecine hazırlamamız gerekiyor.  Hamile Yogasının Faydaları Nelerdir?  İşte tam da bu anlamda Beden-Zihin-Ruh üçlüsüne fayda sağlayan ve bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olan harika bir yoldur.

Hastanelerde anne ve baba adaylarına yönelik düzenlenen Doğum Öncesi Eğitim Programlarının yanı sıra önemi günden güne artan Hamile Yogası programları da düzenleniyor. Sadece vajinal doğum için değil sezeryan doğum yapacak olan anne adaylarının da bu programlara katılması tavsiye ediliyor.

Yoga eğitmeni Sema Demir (@yogasisu) ile hamile yogasının faydaları hakkında konuştuk.

Hamilelerin sıkça duyduğu bir söz vardır ‘Öncelikle Doktorunuza Danışın’.

Siz de yoga yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.

Hamile Yogası
Yoga Eğitmeni Sema Demir

Hamile Yogasının faydaları nelerdir?

Hamile Yogasını öncelikle duygusal ve psikolojik olarak rahatlama sağlamasından dolayı öneriyoruz.

Fiziksel faydalarına bakacak olursak;

1-Hamile yogası kaslara esneklik ve güç sağladığı için bu dönemde oluşabilecek ağrıları önler ya da ağrılarınız oluşmaya başlamışsa ağrılarınızın azalmasına da fayda sağlar.

2-Hamilelikte pelvik tabanımız taşınan ağırlık sebebi ile zayıflar. Yoga doğum sırasında ve sonrasında pelvik tabanınızı güçlendirmenize fayda sağlayacaktır.

Psikolojik olarak bakarsak;

1-Yoga, stres ve anksiyetenin azalmasına yardımcı olduğu için geceleri de rahat uyumanıza destek olacaktır.

2-Bebeğimiz ile hamilelikten itibaren birbirimize bağlıyız, bu bağı derinden hissetmek için kendimize, bedenimize, zihnimize bakmamız gerekir. Nefesle birlikte yoga seanslarında kendimize ve bebeğimize odaklanmış oluyoruz.

Kısacası yoga rahatlatmamıza olanak sağlıyor ve biz ne kadar kendimizi rahatlatırsak doğum esnasında da o kadar kolay gevşeriz.

Yoga farkındalık yaratarak zihnimizi ve bedenimizi tanımamızı sağlıyor.

Kaç haftalıkken hamile yogasına başlayabiliriz ve ne zaman bırakabiliriz? Bir süre kısıtı var mı?

Hamileligin 12. haftasını doldurduktan sonra ve doktor onayı varsa hamile yogasına başlayabilirsiniz. Yine doktor bilgisi dahilinde doğum anına kadar yoga yapılabilir.

Hamile Yogasında özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Öncelikle bir eğitmen eşliğinde başlanmasını öneriyoruz. Yoga akışı esnasında herhangi bir yerinde ağrı, acı hissedildiği anda ya da kendinizi iyi hissetmediğinizde rahat edeceğiniz bir pozisyonda dinlenilmeli.

Kimler hamile yogası yapamaz?

Erken doğum riski ve kanama durumu olanlar, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar, plasenta previa veya preeklampsi teşhisi konulanlar ve rahim ağzı yani serviks yetmezliği olanlar yapamaz.

Bunların dışında da doktorun onay vermediği durumlarda kesinlikle yapılmamalıdır.

Doğumdan ne kadar süre sonra tekrar yogaya dönüş yapılır?

Yoga yapmak, hamilelik ve doğum sonrası değişen vücudunuz ile tekrar bağlantı kurmanızda fayda sağlayacaktır. Hamilelik boyunca egzersiz yapanlar doğum sonrası doktor kontrolünden sonra tekrar egzersizlere başlayabilir. Genel olarak 6- 8 hafta geçmesi öneriliyor.

Eğer müdahaleli bir doğum süreci geçirildiyse ya da doğum sonrası bir komplikasyon olduysa bu süreç 12 haftaya uzayabilir.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Kadın Gezegeni - Tüm Hakları Saklıdır