Binlerce yıldır enerjisinden faydalanılan doğal taşlar günümüzde de oldukça popüler ve kullanılmaya devam ediyor. Çevremiz şöyle bir baktığımızda birçok kişinin ya bir parça kristali ya da bir doğal taş bilekliği bulunuyor. Doğal taşların günümüzde de bu kadar sevilmesi ve değer görmesi gerçekten mutluluk verici.
Doğal taş severler ve satın almayı düşünenler tarafından en fazla aldığımız sorular şöyle;
- Hangi doğal taşı almalıyım? Benim için uygun taş hangisi?
- Taşın gerçek olduğunu nasıl anlayabilirim? (Ki satın almada en önemli kriter bu)
- Taşımı seçtim ve satın aldım. Temizliğini, bakımını, arındırmasını nasıl yapabilirim?
- Doğal taş nasıl arındırılır?
Doğal taşların enerjileri hakkında daha önce kısaca bilgi vermiştik. Bu yazımızın konusu ise doğal taşların arındırılması ve bakımı.
Doğal Taşın Arındırma Yöntemleri Nelerdir?
Öncelikle belirtmek isterim ki burada bahsettiğimiz arındırma fiziksel temizlikten ziyade enerji temizliği ve arındırmasıdır. Doğal taşlarımızı ve kristallerimizi devamlı kullandığımızda belirli aralıklarla temizliğini yapmamız gerekiyor. Aksi halde olumsuz enerji yüklemesi ya da enerji kirlenmesi/karışması gibi sonuçları olabilir. Temizliğini yaparak taşın enerjisini nötrlemek ve yeniden şarj etmek mümkün.
Doğal taş arındırmanın birden fazla yöntemi vardır. Bu yöntemlerin en bilinen ve en fazla kullanılanları ise şöyle;
- Su ile arındırma
- Tuzlu su veya deniz suyu ile arındırma
- Toprak ile arındırma
- Tütsü ile arındırma
- Himalaya tuz lambası ile arındırma
- Dolunay ışığı ile arındırma
- Mum ışığı ile arındırma
- Güneş ışığı ile arındırma
Bu yöntemlerden hangisini seçeceğiniz ise size ve taşınıza bağlıdır. Bu aşamada taşınızı tanımanız çok önemli.
Taşımızı tanımak neden önemli?
Doğal taşımızın temizliğini yaparken taşımızın kimyasal ve fiziksel özelliklerini bilir ve taşımızı tanırsak ona zarar vermeden bakımını yapabilir ve uzun vadede en iyi etkiyi alırız.
Doğal taş temizliğinde hangi yöntemi seçmeliyim?
Taşın Sertlik Derecesi
Doğal taş temizliğinde taşın MOHS sertlik cetveline göre sertliği önemlidir. Bazı taşlar oldukça sert iken bazıları su ile temas ettiğinde çözünebilecek kadar narin ve kırılgan olabiliyor. Örneğin sertlik derecesi 2 olan Selenit Taşı su ile temasında parçalanabilir hatta çözünebilir. Bu sebeple sertlik derecesi 7’den düşük olan taşların su içerisinde bekletilmesini, akan suya maruz kalmasını tavsiye etmiyoruz.
Oksitlenme
Taşımız ile ilgili bilmemiz gereken diğer bir husus ise doğal taşı oluşturan mineral ve diğer malzemelerdir. Metal içerikli taşların su ile temasında oksitlenme meydana gelebilmektedir. Örneğin; Malakit taşı içerisinde bakır, Hematit taşı içerisinde ise yoğun olarak demir bulunur.
Matlaşma & Renk Bozulması
Bazı taşlar ise yapısı gereği bünyesinde su bulundurur. Bu taşların çok fazla suya maruz kalması yada güneş ışığı ve ısıya maruz kalması ile renginde bozulmalar ve matlaşmalar meydana gelebilir.
Bu gibi taşlar için en güvenli yol tütsülemedir. Tütsü için “kuru” adaçayı yaprakları, lavanta, gül, üzerlik tohumu gibi bitkiler kullanabilirsiniz. Kuvars grubu gibi 7 ve üzeri taşlar için ise su ile arındırma, 1 gün duru suda bekletme, deniz suyu ile temizleme, 1 gece kuru toprağa gömme gibi yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Doğal taşlarınızı ayda bir kez dolunay ışığında bırakmak ise taşınızın enerjisini yeniden depolamasına ve şarj etmesine yarayacaktır.