Now Reading
Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?

Öğrenme Güçlüğü
[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_custom_heading text=”Öğrenme Güçlüğü” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü son zamanlarda çok sık duyulmaya başladı. Aamir Khan’ın 2007 yapımı filmi  “Her Çocuk Özeldir” filminde aslında Disleksi ile tanışmıştık. Filmde harfleri ve sayıları algılamada sıkıntı çeken bir çocuğun okul hayatı anlatılmaktadır. Ailesi tarafından tembel ve yaramaz olduğu düşünülen çocuk disipline edilmesi için yatılı okula gönderiliyor. Yatılı okulda da çok zorluk çeken çocuğun aslında Öğrenme Güçlüğü sorunu yaşadığı öğretmeni tarafından fark ediliyor ve aldığı özel eğitimle okulda başarı sağlıyor.

Filmde öne çıkan Disleksi aslında çok geniş bir kavram olan Öğrenme Güçlüğünün sadece bir alt başlığı. Uzman Psikolog Çağla Tuğba Selveroğlu ile Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1568398350680{margin-top: 20px !important;}”][vc_column_text]

Bir çocukta “Öğrenme Güçlüğü” olduğunu ailesi nasıl anlayabilir?

Anlamak için bazı sinyalleri ailesi gözlemleyebilir ancak bunun akabinde şüphelenildikten sonra değerlendirme yapılması, klinik gözlem – ölçek ve testlerle değerlendirilmesi gerekmektedir.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7685″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Okul öncesi dönemde Öğrenme Güçlüğü belirtileri nelerdir?

Belirtileri kategori ederek açıklamak daha anlaşılır olacaktır.

1.Dil Gelişimi;

Geç konuşma, Dil gelişiminde gecikme, Kelimeleri doğru telaffuz etmekte güçlük, Zayıf sözcük dağarcığı, Nesneleri adlandırmada güçlük, Sözcükleri hatırlamakta güçlük, Temel sözcükleri karıştırmak, Sözcük ve hece çevirmek, Harf-ses ilişkisini öğrenmede güçlük, Hikaye anlatmaya ilgisizlik, El tercihinde gecikme.

2.Motor Becerileri;

Çizmeye veya boyamaya karşı isteksizlik, Düğme ilikleyememe, Makas kullanamama, Çatal-kaşık kullanmada güçlük, Ayakkabı bağlamayı öğrenememe, Kalemi yanlış tutma, Geometrik şekilleri düzgün çizememe.

3.Dikkat Becerisi;

Dikkat gerektiren faaliyetlerde başarısızlık, Aşırı hareketlilik, Konsantrasyon güçlüğü, Bir oyunu, işi sürdürmekte güçlük.

4.Algısal Özellikler

Benzerlik-farklılık kavramlarını karıştırma, Sözel yönergeleri anlamakta zorluk, Sınıflandırma, sıralama, gruplandırma becerisinde zayıflık, Yönleri karıştırmak, Mekanı kullanmakta zorluk.

5.Diğer Alanlar

Rutin işleri gerçekleştirmede güçlük, Renk, sayı, yön, harf gibi kavramları öğrenmede güçlük, Haftanın günlerini öğrenmede güçlük, Yaşıtlarıyla iletişimde zayıflık, Etkileşim kurmada beceriksizlik.

Öğrenme Güçlüğü kalıcı bir durum mudur?

Erken değerlendirme ve çocuğun ihtiyacına göre bireyselleştirilmiş eğitim programı ile yönetilebilen bir durumdur. Ancak bunun yönetilmesi tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmiyor.

Peki Öğrenme Güçlüğü olan bir çocuğun eğitim hayatında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Onun ihtiyaçlarını doğru anlamak ve ona göre düzenlenmiş bir eğitim programı ve eğitim ortamına ihtiyaç var. Odasının düzenlenmesi, ödevlerinin düzenlenmesi, akademik ihtiyaçlarının düzenlenmesi gerekiyor. Bütün bunlar yapılırken de aile, uzman ve okulun her daim iş birliği içinde olması gerekmektedir.

Günümüzde Öğrenme Güçlüğü tanısı konulmuş dizi/film oyuncuları var. İleride bu çocukları hangi mesleklere yönlendirmek daha doğru olur?

Bu konuda genel bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Her çocuğun ihtiyacını doğru şekilde analiz etmek gerekiyor. Sanat, spor ya da akademik hayatın yanında iş dünyasında da çok başarılı öğrenme güçlüğü olan geçmişi olan kişiler var. Yetenek, ilgi alanı ve onları mutlu eden şeylere göre yönlendirme yapılabilir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
What's Your Reaction?
Bayıldım
5
Beğenmedim
0
Emin Olamadım
1
Heyecan Verici
1
Mutlu
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.