Now Reading
BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?

BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?

BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?
[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_custom_heading text=”BLW Yöntemi Nedir?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23dd3333″ google_fonts=”font_family:Cabin%3Aregular%2Citalic%2C500%2C500italic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]BLW  (Baby Led Weaning) yöntemi nedir?

BLW’nin Türkçe karşılığı Bebek Liderliğinde Beslenme.

Günümüzde ebeveynler klasik beslenmeden BLW yöntemine geçiş yapmaya başladı. Kimimiz sadece BLW kimimiz kaşıkla beslenmeyi tercih ediyoruz.

BLW (Baby Led Weaning) yöntemi nedir?

BLW yönteminin avantajları – dezavantajları nedir?

BLW yönteminde nelere dikkat etmek gerekir?

Amerikan Hastanesi çocuk doktorlarından sevgili Korhan Yılmaz ile bu konuda keyifli bir röportaj yaptık.

Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi nedir?

BLW (Baby Led Weaning) beğendiğimiz bir yöntem. Ancak her aile, her bebek için uygun değil. Ama bunun çıkış noktası aslında çocuğun oturmaya başlaması, dik oturmaya başlaması, uzanmaya başlaması, tutmaya başlaması ve dişlerin ufak ufak hareketlenmeye başlaması. Aslında o zamana kadar çocukların dişlerinin olmaması, uzanamaması, tutamaması, ağzına götürememesi, tamamıyla süt çocukluğu olmasından kaynaklanıyor. Ama doğa ve evrim öyle bir adapte ettiriyor ki, uzanmaya başlıyor, tutmaya başlıyor, ağzına götürmeye başlıyor. Bu zaten çocuğun hareketleriyle adapte edildiği zaman 5.5-6. aylardan itibaren oluyor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7860″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Üzüm, zeytin tarzı yuvarlak gıdaları vermeyin!

Vereceğiniz gıdaların hepsini ikiye bölüp dikey tarzda vermek lazım.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]BLW’de buharda pişmiş meyveler sebzeler oluyor. Bizim klasik evlerimizde pişen yemekler gibi değil aslında. BLW’nin ileride dezavantajı olur mu?

Bakış açısına göre değişir. Gerçekten evde bizim kültürümzde evde pişen sebzeler ne kadar sağlıklı onu tartışmak lazım. Bir tencere yemeği çok yoğun bir şekilde pişiyorsa, onun içersindeki vitaminler ne kadar inaktif olur onu tartışmak lazım. Acaba biz mi sağlıksız besleniyoruz? Çocuk beslenmesi göz önüne alınırsa biz de kendi beslenmemizi değerlendirebiliyoruz. Ama toplumdan gelen bir takım kültürel çeşitlemeler, sanki bizim her şeyi doğru yaptığımızı düşündürebiliyor. Olayın bir boyutu bu.

Bence BLW faydalı. Şöyle faydalı; klasik beslenmede çocuğa püre ile başladığımızda çocuk önce yutmayı öğreniyor. Ama BLW’de çiğnemeyi de öğreniyor. Pek çok yetişkine baktığımzda pek çok yetişkin çiğnemeyi bilmiyor. Çiğneme de sindirim sistemi açından çok önemli. Hem bağırsak florasının desteklenmesi hem vitamin ve minerallerin inmesi açısından çiğneme sindirim sisteminin ilk aşaması oluyor. Çiğneme, 6 ay ve 1 yaş arasında çok iyi öğrenilebiliyor. Ama 1 yaşından sonra yutma refleksi geliştiyse, çiğneme o kadar aktif olmayabiliyor. BLW’nin sindirim sistemi açısından en önemli avantajı çiğnemenin öğrenilmesi.

İkinci sistem olarak sadece yemek açısında bakmamak lazım. Aile ile beraber geçirilen güzel bir zaman. Bebeğin yemeklere, gıdalara uzanması, tutması, dokunması, yere atması, ağzına götürmesi, ailenin tepkisi bunların hepsi koordinasyon olarak düşündüğümüzde sinir sisteminin gelişmesi açısından müthiş bir oyun. Her gıdanın ayrı bir kokusu var, tonu var, rengi var. Ve o esnada çocuğun tükürmesi. Tabi çok dikkatli olmak lazım. Yuvarlak gıdalar vermemek lazım boğulmayı engellemek adına. Parmak gıdalarla beslemek lazım.

Boyut nedir? Mesela, üzüm, en çok boğulma tehlikesinin olduğu gıdalardan biri.

Üzüm, zeytin tarzı yuvarlak gıdaları vermeyin. Vereceğiniz gıdaların hepsini ikiye bölüp dikey tarzda vermek lazım. İlk başlarda baba parmağı büyüklüğünde deriz. Zaten, emme ve yutma koordinasyonu 6.-7. aylardan sonra geliştiği zaman problem kalmayacak çok fazla.

BLW’nin diğer faydası, sinir sisteminin gelişmesidir. Dokunma, koklama, yere atma, rengini görme. Pek çok sinir sistemi fonksiyonu orada devrede baktığımızda. İradesine çok müdahele etmemiş oluyorsunuz çocuğun. Özelikle 2 yaş sonrasında ‘ben’ demeye başladığında çocuklar, bir bakıyor etrafına, anne-baba yemek yedirmek için zorluyor. Bu hoşuna gitmeyebiliyor. Orada 2 yaş sendromu denilen sendromlarda bir tetikleyeci unsur olabiliyor.

Beslenme özellikle bizim kültür için çok önemli. Anne orada kendini yetersiz görebiliyor çok iyi beslenemediğinde veya çocuk biraz zayıfsa, etraftan bir mahalle baskısıyla çocuk zayıf denildiğinde orada zorlayıcı bir unsur olabiliyor. Tabi 2 yaş da çocuğun kişisel olarak tam dönüşüm yaşı baktığınızda. Burada çatışmalar başladığında o 2 yaş sendromunun tetikleyecisi olabiliyor. Ama BLW çocuğunda bunu çok yaşamıyoruz. Daha ilk aylardan itibaren iradeyi bebeğe bıraktığı için böyle bir tetikleyici unsur çok ortada kalmamış oluyor.

BLW’nin dezavantajları olarak; bazı çocuklar sevmiyor, bazı ebeveynler de boğulur korkusuyla yapmıyor BLW’yi. Herkesin kendine göre yaşadığı bazı deneyimler, olumsuzluklar olabilir ama kuralına göre uygulanırsa, parmak gıda, buharda pişirme, gözetim altında yapılırsa problem oluşturacak bir yöntem değil. Çocuğun dik oturuyor olması gerekir.

Hem BLW hem kaşıkla beslenme çocukta kafa karıştırır mı? Yoksa faydası var mı?

Açıkçası, kişisel tecrübelerim kafa karışıklığı yaratmadığı yönünde. Saf BLW başlandığı zaman aileyi tatmin eden bir şey. Hem biz besleyelim hem çocuk kendi yesin, bu da olabilir. Aslında aileye göre ailenin pozisyonuna göre de karar verebiliriz. Mutlaka çocuk diye ön planda düşünüyoruz ama ailenin de duygularını, düşüncelerine ve korkularını göz ardı etmemek lazım. Eğer aile beslenme konusunda çok kaygılıysa veya boğulur konusunda kaygılıysa birazcık kontrol kendisinde olsun istiyor. Mutlaka BLW tek bir nokta değil. Klasik de beslenebilir. Klasik beslenmede, bu süre içerisinde önüne parmak gıdalar konularak tabiki koordinasyon geliştirmede yardımcı olunabilir.

BLW yapan ailelerde keşke daha önceki çocuğumuzda da bunu yapsaydık yaklaşımı çoğu zaman hakim oluyor. Çünkü, gerçekten konforlu, rahat bir yöntem olarak son zamanlarda görmeye başladık.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
What's Your Reaction?
Bayıldım
57
Beğenmedim
6
Emin Olamadım
15
Heyecan Verici
19
Mutlu
13
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.