İlk Yardım Eğitmeni aynı zamanda Doula Refika Onat (@doularefikaonat) ile evde sıklıkla karşılaşılan kazalar ve ilk yardım önerileri hakkında konuştuk.
Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8776″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bebeğimizin emeklemeye başlamasıyla evimizde ne gibi önlemler almamızı önerirsiniz?
Bebeklerimiz emeklemeye yani etraflarını keşfetmeye başlayınca başımıza bir çok kaza gelebiliyor maalesef. Öncelikle bu kazaların oluşma riskini azaltmak için evimizi dünyayı keşfe çıkan bebeğimize göre yeniden düzenleme yoluna gitmeliyiz.
Örneğin mutfakta kesici delici aletlerin bulunduğu çekmecelere ve temizlik malzemelerinin konulduğu dolaplara koruma kilitleri takmak ya da ilaçların bulunduğu kutuları bebeğimizin erişemeyeceği bir yere kaldırmak, evimizdeki mobilyaları gözden geçirerek sivri köşeleri yumuşak malzeme ile kapatmak, pencerelere ve balkon kapılarına güvenlik kilidi taktırmak çok etkili ve kolaylıkla alabileceğimiz önlemlerin başında gelir.
Bebeklerde en sık karşılaşılan ev kazaları nelerdir? Ve böyle bir durumda ilk yapmamız gerekenleri anlatır mısınız?
Bütün bu önlemlere rağmen kontrol edemediğimiz durumlarla karşı karşıya gelebiliriz.
Zehirlenmeler
Bebeğimizin kimyasal bir sıvıyı içtiğini veya avuç dolusu tablet formunda ilaç aldığını fark ettiğimizde ne yapmamız gerektiğinden bahsedelim.
Öncelikle panik yapmadan ve sakinliğimizi elden bırakmadan bebeğimizin genel durumuna bakalım. 112 acil yardım hattını arayarak acil yardım isteyelim. 112 sağlık ekipleri gelene kadar ise; sıvı bir kimyasal ise içtigi, hemen ağzını bol suyla çalkalama yoluna gitmemiz gerekir.
Kimyasalın bebeğimizin tenine bulaşma durumu söz konusu ise temas eden bölge(ler)yi de bol su ile yıkamalıyız. Kesinlikle kusturmaya çalışmamalıyız. Çünkü, eğer bu kimyasal aşındırıcı özelliğe sahipse bir tahribata yol açacağı için kusma sırasında vücuttan çıkarken durumu daha kötü hale getirebilir. Hangi kimyasalı içtiyse kimyasalın bilgilerinin yer aldığı etiketi ya da direkt kimyasalı, ilaç aldıysa içilen ilacın kutusunu sağlık kurumuna götürmemiz uygulanacak tedavinin belirlenmesi açısından çok önemlidir.
Burnuna yabancı cisim kaçması(örneğin leblebi, boncuk, oyuncak parçası, vs.)
Öncelikle sakin kalıp bebeğimizi kucağımıza oturmamız gerekir. Başını öne doğru eğip boş olan burun kanadını baş parmağımızla kapatıp, -mümkünse- kuvvetli bir şekilde nefes vermesini söyleriz. Bu şekilde kendiliğinden çıkması sağlanır. Herhangi bir cisim ile çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Eğer cisim kendiliğinden çıkmaz ise mutlaka tıbbi yardım istenir.
Kafa Çarpmaları
Emeklemeye başlamasıyla birlikte bebeklerimiz kafalarını sıklıkla sert yerlere çarpabilir. Bu durumda öncelikle sakin kalarak müdahalede bulunmak gerekir. Eğer ödem söz konusuysa soğuk uygulama yapmak gerekir. Bebekte olağan dışı kusma söz konusuysa bu mutlaka takip edilmelidir. Kusma fışkırır tarzda ise en kısa zamanda hastaneye götürülmelidir. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Boğulmalar
Bebeğimizin evde keşfe çıktığında bulduğu cisimleri ağzına götürmesi ile hava yolu tıkanıklıkları söz konusu olabilmektedir. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8780″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Örneğin ansızın kopan ve kaybolan bir düğme, yerde bulduğu bir kuru yemiş, cebimizden düşen bir bozuk para gibi cisimler bebeğimizin ilgisini çekebilir ve bunları ağzına atmak isteyebilir. [/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8782″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Böyle bir durumla karşılaşıldığında bebeğimizi bir kolumuzun üzerine yüz üstü ve başı yere daha yakın olacak şekilde yatırarak iki kürek kemiğinin ortasına 5 kez süpürür tarzda vurulur. Daha sonra bebeği diğer kolumuzun üzerine çevirerek cismin çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Eğer çıkmadıysa bebeğimizin göğüs kemiğinin alt kısmına 2 parmakla cisim çıkana kadar ritmik bir şekilde baskılar uygulanır. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bir ilk yardım eğitmeni olarak ek gıdaya güvenli geçiş için ne önerirsiniz?
Bebeğimiz 6 aylık olduktan sonra (doktorunuzun da yönlendirmesiyle) ek gıdaya geçişinde verilen gıdaya alerjisi olup olmadığını anlayabilmek için 3 gün aynı besini vererek ilerlemeliyiz. Hava yolu tıkanması riskinin önüne geçebilmek için meyve ve sebzeleri (örneğin havuç, patates, kabak, karnabahar, elma, armut gibi) bebeğimize parmak büyüklüğünde dilimleyerek ve buharda pişirerek vermeliyiz. Bebeğimiz 4 yaşına gelene kadar bütün halde kuru yemiş verilmemelidir. Kuruyemişler öğütülerek ya da ezilerek yedirilmelidir.
İlk yardım ile ilgili öneriler bilgi amaçlıdır. Konunun uzmanından ya da doktorunuzdan ilk yardım eğitimi almanızı öneririz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]