Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bebekler ne zaman yürür?
Bebeklerde yürüme ortalama 12. aylarda beklenir. Buna karşın 9-16 ay aralığı da verilebilir. Nörologların genel görüşü ise 18. aya kadar görülen yürümenin tipik olduğu şeklindedir. 18. ayda yürüyen bebek tipik aralıkta olsa da bu aralıkta en zayıf bireyler arasında olacağını da belirtmek isterim. Yani aslında sınırda bir gelişim göstergesidir. Belki de nörolojik olarak majör bir bulguyu temsil etmiyor olabilir fakat benim için minör bir bulgu olabilir ve ileride çocuğun denge, koordinasyon, gövde kontrolü gerektiren becerilerini etkileyebilir.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1578311073046{margin-top: 15px !important;}”][vc_single_image image=”8958″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Yürüme ile ilgili gecikmelerin daha kapsamlı değerlendirilmesinin gerekliliğini anlatmak için bana gelen mesajlardan birini örnek vermek istiyorum;
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”pink” style=”dotted” border_width=”9″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]On altı aylık bebeğim parmağından tutunca yürüyor. Ama bırakınca kendini yere bırakıyor. Bu normal mi?
Bu durumda dengeyi ve gövde kontrolünü değerlendirmem gerekiyor. Çocuk elinizden tuttuğu zaman kendini güvende hissediyor fakat kendi vücudundan gelen duyusal bilgilere dayanarak kendini güvende hissetmiyor olabilir ya da parmağınızdan gövde kontrolü zayıf olduğu için destek alıyor olabilir. Bunun yanında farklı nedenler de olabilir!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”pink” style=”dotted” border_width=”9″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bu durumda hipotezlerden biri bebeğin yer çekimine göre kendini güvende hissetmediğidir ki bu denge sistemi ile ilişkili olabilir ve bu sistemin kapsamlı değerlendirilmesini gerektirir. Diğer hipotez ise zayıf gövde kontrolü, bu durumda bebeğin dengesi, postüral kontrolü ve kas gücü değerlendirilebilir.Peki diyelim ki 11 aylık bir bebek, emeklemeden yürümeye başladı. Tekrar yönlendirmeyle emekletmek gerekir mi o bebeği?
Benim görüşüme göre evet. Emeklemeyle ilgili oyunlar oynanabilir ya da emeklemeyi gerektiren aktiviteler yapılabilir; oyun tüneli, masanın altına geçme vb. Emekleme basamağı hayatımızın ileriki hiçbir aşamasında rutin olarak deneyimleyeceğimiz bir davranış değildir, bu nedenle 0-2 yaş aralığında buna dair eğlenceli varyasyonel deneyimler öneririm. Bu deneyimler ile bebekler görsel uzamsal algılarını, vücut algılarını, planlama becerilerini, kas güçlerini geliştirirler.
New York Üniversitesinde Karen Adolph tarafından yapılan araştırmalar bebeklerin farklı pozisyonlardaki algılarının birbirinden farklı olduğunu göstermiştir; yeni emeklemeye başlamış bir bebek masa kenarına gelince derinliğin ya da tehlikenin farkında değilken (kendini atabiliyor), uzun süredir emekleyen bir bebek bunun farkına varabiliyor (kendini atmıyor). Emekleme pozisyonunda derinlik algısı gelişen aynı bebeği ayakta tuttuğunuzda yine derinliğin farkına varmadığını görüyorlar ta ki yürümeyi deneyimleyene kadar.
Ayrıca emekleme basamağında beynin iki yarım küresi arasında da uyum artışı oluyor, bu da daha regüle davranışlar için oldukça önemli görünüyor araştırmalara göre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bebeklerin erken yürümesi zararlı mıdır?
Erken yürümenin bir zararı yok diyebiliriz. Bu konuda bir araştırmaya rastlamadım.
Bebeğin kendi kendine yaptığı hiçbir şey zararlı değil diyebilirim. Çünkü bebek kendi kapasitesini bizden daha iyi biliyor. Ama yine de bir düşünürüm neden erken yürüdü ya da bu bir adaptasyon şekli mi diye?
Ailelerden çok duyduğum şeylerden biri de bebeklerinin yürümek istediğidir.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1578311929425{margin-top: 5px !important;}”][vc_single_image image=”8953″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bebekler aslında ayakta durup etrafı keşfetmeyi isteyebilirler, merak edebilirler fakat genel olarak hareketleri tekrar etmelerini ya da istemelerini motive eden temel faktör bebeğin etrafındaki önemli yetişkinlerin bebeğin davranışlarına verdiği tepkilerdir. Bebek yeni bir davranış ya da hareket sergilediğinde etrafındaki yetişkinler heyecanlanır ve bunu bebek farkeder. Tabi ki etrafındakilerin ilgisini isteyen bebek bu hareketi tekrar eder ve insanların tekrar heyecanladığını görmek ister ve bu davranışı bu duygu ile etiketler. Aslında bebek hareketlerini etrafındaki insanların duyguları ve kendi duyguları ile etiketler. Ona iyi hissettiren duygular ile etiketlenmiş hareketleri tekrar etmek ister. Elinden tutup yürüttüğünüzde sizin mutlu olmanız bebeğin bu mutluğu dolayısıyla bu hareketi tekrar etmesini motive edecektir.
Elden tutup yürütmenin faydalı olmadığı gibi zararlı olabileceğini düşünüyorum. Özellikle 8. aydan önce elden tutup yürütmenin kas iskelet sistemine zarar verebileceğini belirtmem gerekli. 8. aydan sonra elde tutarak yapılan yürütmenin ise bebeklerde motor kontrolü zayıflatacağını düşünüyorum; bebek kendi vücudundan gelen denge, hareket duyuları ile görsel, işitsel ve dokunsal bilgileri kullanarak yürümeyi öğrenir. Siz elinden tuttuğunuzda ise bu duyusal bilgileri ayakta durmak ve yürümek için kullanmasını ya da organize etmesini aksatırsınız. Çünkü bunu onun için elinizle siz yapmış oluyorsunuz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]