Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Boyacılar ile Atık Piller konusunda bir röportaj gerçekleştirdik.
Derneğin çalışmalarını ve paylaşımlarını @tapdernegi instagram adresinden takip edebilirsiniz.
Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10276″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]Atık Pil Nedir?
Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş olan pillere, atık pil denir.
Atık hale gelmiş pillerin onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Bu nedenle pilleri ısırmayın, ateşte ısıtmayın.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Atık Pilleri Neden Çöpe Atmamalıyız?
Piller, türlerine göre bünyelerinde demir, çinko, mangan, nikel, kadmiyum, lityum, kobalt vb metalleri, çeşitli kimyasal bileşikleri, plastik, karton ve kağıt esaslı maddeleri içerebilmektedirler. Bu nedenle atık pillerin kontrolsüz biçimde çevreye atılması çevre kirlenmesine yol açabilir.
Atık pilleri toprağa, suya, kanalizasyonlara atmayın, ateşte yakmayın.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”Atık Pil Kutularına Nereden Ulaşabiliriz?” font_container=”tag:h2|font_size:30|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1607122174911{background-color: rgba(252,252,252,0.07) !important;*background-color: rgb(252,252,252) !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10270″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
- Perakende Market Zincirleri
- Teknoloji Marketleri
- Okullar
- Camiler
- Hastaneler
- Oteller
- Muhtarlık Binaları
- Kamu Kurum ve Kuruluşları
- Korumalı Siteler
Atık piller 2016 yılına kadar İSTAÇ A.Ş.’nin derneğimize tahsis ettiği alanda, mono-depolama esasına göre bertaraf ediliyordu.
2016 yılında TUBİTAK-MAM, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Exitcom Recycling A.Ş. tarafından açılan atık pil geri dönüşüm tesisine gönderilmeye başlandı. Tüm Türkiye’de toplanan atık piller bu tesise gönderiliyor ve orada türlerine göre ayrıştırılıyorlar.
Ayrıştırılan piller daha sonra kırma işleminden geçirilerek dış metal gövdeleri ve kimyasal kısımları birbirinden ayrılıyor. Daha sonra alkali mangan ve çinko karbon türü pillerin yurt içinde, lityum iyon ve nikel metalhidrit türü piller yurt dışında geri dönüşüm işlemlerine tabii tutuluyor. Geri dönüşümü yapılamayan lityum primer ve nikel kadmiyum pilleri ise yurt içinde bertaraf ediliyor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]