Aletha Solter “Çocuk Yetiştirme Rehberi, Bilinçli Bebek, Çocuğunuza Kulak Verin, Oyun Oynama Sanatı, Ağlamalar ve Öfke Nöbetleri” gibi hemen hemen her annenin okuduğu kitapların yazarı. Özellikle bilinçli ebeveynlik konusunda dünyaca tanınmış bir psikolog ve Bilinçli Ebeveynlik Enstitüsünün kurucusudur.
Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1572430905537{margin-top: 15px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bebekler neden ağlar?
Bebekler iki nedenden ötürü ağlar:
- Acil ihtiyaçlarını bildirmek,
- Stres veya travmadan kaynaklanan stresi serbest bırakmak için (zor doğum travması veya aşırı stimülasyon gibi).
Bütün acil ihtiyaçlar (açlık gibi) karşılandığında ve bebek hala ağlarken, ebeveynlerin bebeğini sevgiyle kollarında tutmalarını ve ağlamasını durdurmaya çalışmadan veya bebeğin dikkatini dağıtmadan sakin bir şekilde ağlamasını kabul etmelerini öneriyorum. Buna “kollarında ağlama yaklaşımı” diyorum.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1572430931951{margin-top: 25px !important;}”][vc_single_image image=”8566″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bebeğimizi kollarımızda ağlatmak ve yalnız bırakıp ağlatmak arasındaki psikolojik farklar nelerdir?
Bebekler ağlarken daima tutulmalıdır. Kollarında ağlama yaklaşımı, bir bebeği yalnız ağlamak için terk etmekten çok farklıdır.
Ağladıklarında tutulan bebekler kendilerini güvende, sevildiğini ve kabul edildiğini hisseder. Ancak ağlamak için yalnız kalan bebekler kendilerini sevilmemiş, terk edilmiş ve korkmuş hissederler.
Fizyolojik bir fark da var. Ebeveynlerinden ayrılan ve yalnız kalan bebeklerin stres hormonları artmıştır. Ancak, annelerinin (veya babasının) kollarında ağlayan bebeklerin stres hormonlarının yükseldiğine dair bir kanıt yoktur.
Ağlama ve uyku arasındaki bağlantı nedir?
Birikmiş stres, bebeklerin uykuya dalmasını önleyebilir ve gece sık uyanmalarına neden olabilir. Bu nedenle bebekler, huzur içinde uyumadan önce genellikle kollarda ağlamaktan yararlanırlar.
Ebeveynler bebeklerini düzenli olarak sakinleştirip beslemek (emzirmek) veya sallanmak gibi aktivitelerle uyutmaya başladığında, bu bebeğin ağlamasını baskılayabilir. Bu bebekler bir tür transa dönüşür ve ağlamadan uykuya dalarlar. Bununla birlikte, bu yapay sakin durum genellikle geçicidir ve bu bebekler genellikle birkaç saat sonra hala ağlamaya ihtiyaç duyduklarında uyanırlar.
Ebeveynler, bebeklerinin tekrar uyutmak için emzirmeleri veya sallanmaları gerektiğini düşünürler. Bu gece uyanma alışkanlığı birkaç yıl devam edebilir. Ebeveynler bebeklerinin yatmadan önce kollarında ağlayarak stresi bırakmalarına izin verdiğinde, bebekler doğal olarak rahatlar ve geceleri daha uzun süre boyunca huzur içinde uyurlar.
Çoğu anne ( ben de dahil ) bebeğimizi memede sakinleştiriyoruz ya da uyutuyoruz. Bazen acaba yanlış mı diye kaygılanıyoruz. Bu konuda ne önerirsiniz?
Bir yıl (veya daha fazla) emzirmeyi şiddetle tavsiye ederim. Ancak benim tavsiyem memeyi sadece bebekler açken teklif etmek, diğer zamanlarda değil. Bebekleri sakinleştirmek ve uykuya sokmak için göğsü emzik olarak kullanmayı önermiyorum. İlk birkaç hafta veya ay boyunca, bebeklerin o kadar çok uyumaları gerekir ki bazen göğüste uyuyakalırlar. Problem değil. Ancak anneler, bebeğe aç olmasa bile, bebeği uykuya sokması için sürekli olarak göğsünü önerdiğinde sorunlar ortaya çıkabilir. Bebekler, emerek uyuma alışkanlığını kazandıklarında, ağlayarak yeterince stres atamazlar ve vücutlarındaki gerilimler artar ve gece sık sık uyanmalarına neden olurlar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Bu nedenle annelerin, bebeklerinin ipuçlarını dikkatlice yorumlamaları ve tüm ağlamanın memeye ihtiyaçtan olmadığının farkına varmaları önemlidir. Kitabım The Aware Baby ( Bilinçli Bebek ), bebeğin sinyallerini yorumlamak ve ağlama ihtiyacını diğer ihtiyaçlardan (açlık gibi) ayırt etmek için çeşitli yönergeler sunar. Anneler yatmadan önce kollarında ağlama yaklaşımını uygulamaya başladıklarında (her zaman meme teklif ederek bebeği sakinleştirmek yerine), bebekler kendiliğinden geceleri daha uzun süre uyumaya başlar.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8557″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Aletha Solter Hakkında
Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan Aletha Solter; gelişim psikoloğu,
uluslararası konuşmacı, danışman ve Aware Parenting Institute (Bilinçli
Ebeveynlik Enstitüsü) kurucusudur.
Kitapları Türkçe dahil birçok dile çevrilmiştir. Uluslararası alanda; bağlanma, travma
ve cezai olmayan disiplin konusunda uzman olarak tanınmaktadır.
Daha fazla bilgi için lütfen web sitesini ziyaret ediniz.
http://www.awareparenting.com/turkey.htm[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]
Evet ben de kitabını okudum ve dediklerini yaptım gerçekten ise yarıyor 9 aylık gecede 1 kez emziriyorum sadece. Kollarımda sakinleştikten sonra yatağına koyuyorum ve kendi kendine uykuya dalıyor. Uyku eğitimi ise bu da şahane bi yöntem