Keyifle okumanız ve faydalanmanız dileğiyle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8556″ img_size=”full” add_caption=”yes” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sizi yakından takip edenlerin çok iyi bildiği gibi bebeğimizin ağlamasına izin vermemiz gerektiğinin öneminden hep bahsediyorsunuz. Tabi herhangi bir sağlık sorunu yada karşılanmamış bir ihtiyacı yoksa (açlık gibi)
Ancak dikkat çektiğiniz nokta; Çocuğu tek başına ağlamaya bırakmamak. Onları sevgiyle kucağımızda tutarak ağlamalarına izin vermemizi tavsiye ediyorsunuz. Buradan yola çıkarak;[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Bize kısaca ağlamanın fizyolojik ve psikolojik etkilerinden bahseder misiniz? Ağlamak neden önemli?
Ağlamak önemlidir, çünkü her yaştan insanın stresli veya travmatik olaylardan sonra vücudun fizyolojik dengesini (homeostazı) geri kazanmasına yardımcı olur. Çalışmalar, insanların ağladıktan sonra daha düşük vücut gerginliğine sahip olduğunu göstermiştir (azalmış kalp atış hızı, kan basıncı ve vücut ısısı ve daha senkronize beyin dalgaları ile ölçülmüştür).
Araştırmacılar ayrıca insan duygusal gözyaşlarının kimyasal bileşimini tahriş edici bir maddenin (kesilmiş soğan gibi) neden olduğu gözyaşlarıyla karşılaştırdılar ve duygusal olarak uyarılan gözyaşlarında daha yüksek bir stres hormonu konsantrasyonu buldular. Bu ağlamanın bir amacının vücudumuzdan aşırı miktarda stres hormonunu ortadan kaldırmak olabileceğini gösterir.
Çocukların gözyaşlarını kabul etmek neden bu kadar zor?
Birçok ebeveyn, ağlamanın stres serbest bırakma işlevi hakkında bilgi sahibi olmadıkları için çocukların gözyaşlarını kabul etmekte zorlanırlar ve işlerinin bebeklerinin ağlamasını önlemek olduğunu düşünürler.
Ebeveynlik kitapları, bebeklerin ağlamasını durdurmak için önerilerle doludur ve ebeveynler tüm ağlamanın acil bir ihtiyacı gösterdiğine inanmaya yönlendirilir. Bu yanlış bilgi nedeniyle, birçok ebeveyn bebekleri ağladığında kötü ebeveyn olduklarını hisseder.
Zorluğun bir başka nedeni, ebeveynlerin kendilerinin küçükken ağlamasına izin verilmemesidir. Belki de kendi ebeveynleri onları cezalandırdı ya da ağladıkları için bağırdılar ya da belki de yalnız ağlamaya bırakıldılar. Belki her ağladıklarında (aç olmadıklarında bile) beslendiler, bir emzik verdiler ya da acı verici duygularından başka yollarla uzaklaştılar. Çoğu ebeveynin kitaplarımda önerdiğim şeyler için hiçbir rol modeli yoktu, bu da bebeklerin ağlamayı durdurmaya çalışmadan (tüm acil ihtiyaçlar karşılandıktan sonra) kollarında ağlamasına izin vermekti. Daha büyük çocuklarda, gözyaşlarını ve hatta öfke nöbetlerini kabul ederken ağladıklarında çocuklarla kalmanızı öneririm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9840″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
“Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, birikmiş stres ve iyileşmemiş travma kronik anksiyete, depresyon ve şiddetli davranışlara yol açabilir.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ağlamalar ve Öfke nöbetleri kitabınızda bahsettiğiniz Kontrol Kalıpları hakkında da size birkaç soru sormak istiyoruz.Kontrol kalıpları neden oluşur? Bebeklerde sık rastlanan kontrol kalıpları nelerdir?
Kontrol kalıpları, bebeklerin ve çocukların ağlamasını engelleyen baskı mekanizmalarıdır. Kontrol kalıpları başlar, çünkü ebeveynler stres bırakma ağlamasını yanlış yorumlarlar ve onu durdurmaya çalışırlar.
Örneğin, ebeveynler bebeğin ağlamasını önlemek için genellikle bebeğin ağzına bir emzik koyarsa emziği emmek bir kontrol kalıbı haline gelebilir. (Emzikler gerekli değildir ve onları tavsiye etmiyorum.
Anneler ağlamayı durdurmak için göğüslerini emzik gibi kullanırsa, emzirme bile bir kontrol kalıbı haline gelebilir. Bebekler daha sonra memeye bağımlı hale gelirler ve aç olmadıklarında bile sakinleşmek için emmek isterler. Memede sık sık sakinleşen bebekler emerek duygularını bastırmayı öğrenirler ve üzgün, stresli, aşırı uyarılmış, korkmuş veya incindiklerinde memeyi talep ederler.
Ne yazık ki, memedeki bu sakinleştirici, stresi serbest bırakmalarına yardımcı olmaz ve bu altı aylıktan sonra sık sık gece uyanmalarının ana nedenlerinden biridir. Bu bebekler genellikle geceleri hala ağlamaya ihtiyaç duyarlar.
Bazı bebekler uykuya dalmak için sallanmaya veya harekete bağımlı hale gelir. Diğer bir yaygın kontrol kalıbı, bebeklerin tek başına ağlamaya bırakıldığı zaman veya ebeveynlerin bebeklerini kollarında ağlamak için dinlemediği ve desteklemediği durumunda başlayabilen başparmak emmesidir.
Kontrol kalıbı olan davranıştan bebeği nasıl ayırmak gerekiyor? Örneğin kontrol kalıbı emzik olan bir bebeği emzik alışkanlığından nasıl vazgeçirmeliyiz?
Emzik gibi bir kontrol kalıbı için, ebeveynlerin emzik sunmadan gün boyunca kendiliğinden meydana gelen ağlamaları desteklemelerini öneririm. Ayrıca ebeveynlerin yatmadan önce bir emzik kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye ederim. Bunun yerine, bebeğini kollarında ağlamaya ve onu indirmeden önce kollarında uykuya dalmaya destek olabilirler.
Konuşabilen daha büyük çocuklar için, ebeveynler emziğin artık gerekli olmadığını açıklayabilir. Çocuğuyla birlikte, nasıl (ve ne zaman) elden çıkarılacağı konusunda bir anlaşmaya varabilirler. Örneğin, onu geri dönüştürmeyi veya çocuğun bir sonraki doğum gününde veya yazdan önce okulun son gününde gömmeyi kabul edebilir ve küçük bir veda töreni düzenleyebilirler. Çocukların artık emziği olmadığında, ebeveynler daha fazla ağlama ve öfke nöbetleri bekleyebilir, bu iyi bir şeydir.
Kontrol kalıbı olan bebeklerde ileride ne gibi zorluklar yaşanabilir. Bu kalıpları bırakmaları neden önemli?
Ebeveynleri stres serbest bırakma ağlamasını tam olarak desteklemeyen bebekler ve duygularını kontrol kalıpları ile alışkanlıkla bastıran bebekler, birikmiş stres ve gerginlik belirtileri gösterir. Örneğin, her ağladıklarında beslenen küçük çocuklarda uyku problemleri ve saldırgan davranışlar (vurma veya ısırma gibi) yaygındır.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde, birikmiş stres ve iyileşmemiş travma kronik anksiyete, depresyon ve şiddetli davranışlara yol açabilir. Ayrıca kontrol kalıpları; sigara içme, aşırı yeme veya madde bağımlılığı gibi duyguları bastırmak için ömür boyu bağımlılıklara dönüşebilir. Bununla birlikte, bebekler kontrol modellerini ilk kez kullanmaya başladığında aşırı endişelenmeye gerek yoktur.
Bu davranışlar sadece ağlayacak kadar güvende hissetmediklerini gösterir. Çözüm, ağladıklarında onlara cevap verme şeklimizi ve özellikle de uykuya dalmalarına yardımcı olma şeklimizi değiştirmektir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column offset=”vc_hidden-xs”][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Aletha Solter Hakkında:
Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan Aletha Solter; gelişim psikoloğu, uluslararası konuşmacı, danışman ve Aware Parenting Institute (Bilinçli Ebeveynlik Enstitüsü) kurucusudur.
Kitapları Türkçe dahil birçok dile çevrilmiştir. Uluslararası alanda; bağlanma, travma ve cezai olmayan disiplin konusunda uzman olarak tanınmaktadır.
Daha fazla bilgi için lütfen web sitesini ziyaret ediniz.
http://www.awareparenting.com/turkey.htm[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]