Bokashi Kompostu Nasıl Yapılır?
Bokashi Kompostuna başlamak için hangi malzemeler gereklidir?
Bokashi kompostu yapmak için öncelikle bir kompost kovası seti satın almalısınız. Bu set 2 kovadan oluşmaktadır. Birinci kovanız dolduğunda ikinci kovayı doldurmaya başlayabilirsiniz.
(Kovanızı evde kendiniz yapmak isterseniz de internette bu konuda kaynaklar bulabilirsiniz.)
Bokashi kovası ile birlikte Bokashi kepeği satın almalısınız. Bu en pratik yöntem.
Bokashi kepeği yerine buğday ya da yulaf kepeği, talaş, karton gibi emici materyellere sıkacağınız bir serum da satın alabilirsiniz.
Yararlı mikroorganizmalarca zengin bu serum veya serum ile belirli bir sürece tabi tutulmuş fermente Bokashi kepeği sayesinde gıda atıklarının fermantasyon süreci hızlı ve sağlıklı şekilde ilerler.
Kova ve bokashi kepeğinizi almak için Evdoksia’nın sayfasına bakabilirsiniz.. Sayfa linki shopier.com/evdoksia
Bokashi Kompostunu nasıl yapmaya başlayabilirim?
Mutfağınızdaki gıda atıklarını her gün bir süzgeçte biriktirmelisiniz. Süzgecin altında mutlaka bir kap olsun ki gıda atıklarının suyu yerlere dökülmesin. Dilerseniz kapalı bir kapta da biriktirebilirsiniz. Sinek, böcek gelmemesi için.
Biriktirdiğiniz gıda atıklarının ufak parçalar halinde olmasına özen gösterin. Süzgecinize koyarken büyük parçaları küçültmelisiniz. Çünkü küçük parçalar daha çabuk kompostlaşır.
Günün sonunda ise biriktirdiğiniz tüm gıda atıklarını kompost kovasına atabilirsiniz.
Buradaki püf nokta;
- Fermantasyon sürecinin bozulmaması için sistemin hava almaması çok önemlidir. Dolayısıyla günde sadece 1 kere kovanızın kapağını açıp gıda atıklarınızı doldurmanız önemlidir.
- Gıda atıklarınız eğer o gün az çıktıysa biriktirmeye devam edip ertesi gün hepsini tek seferde atabilirsiniz.
- Kışın mutfağınız serinse biriktirdiğiniz kap dışarda kalabilir ama yazın dolapta tutmanız da fayda var. (eğer 1 günden fazla bekleyecekse bu şekilde yapabilirsiniz)
Gıda atıklarımız birikti. Bokashi Kompost kovasına nasıl atacağız?
- Öncelikle kovanızın en altına bokashi kompost setiniz ile birlikte gelen, küçük delikleri olan kapağı (süzgeci) yerleştirmelisiniz.
- Üzerine bir avuç dolusu bokashi kepeği serpmelisiniz.
- Süzgeçte biriktirdiğiniz gıda atıklarınızı bu kepeğin üstüne dökebilirsiniz.
- Gıda atıklarınızın üzerine yine bir avuç dolusu bokashi kepeği serpmelisiniz. Eğer gıda atığınız çoksa kepek miktarını çoğaltmanızda fayda var.
- Kepeğinizi attıktan sonra da iç kapağı koymalısınız. İç kapak ile gıda atıkları iyice sıkılaştırılır ki atıkların arasında hava kalmaması sağlanır. En son adımda da dış kapağını sıkıca kapatmalısınız.
- Ertesi gün gıda atıklarınızı direkt olarak kovanıza atıp üzerine yine kepek dökmelisiniz. Sonrasında yine önce iç kapak ve dış kapağı sıkıca kapamalısınız.
Hangi gıda atıkları Bokashi Kompost kovasına atılır?
Aslında hemen hemen bütün gıda atıkları atılıyor. Tuvalet kağıdı ve kağıt havlu rulolarını bile atabilirsiniz. Atılmaması gerekenler için; https://www.kadingezegeni.com/bokashi-kompostu-hakkinda-merak-edilen-her-sey/
Bokashi Kompost kovamda yer alan musluk ne işe yarar?
Kovanızın en altında bir musluk var. Her gün o musluğu açarak bokashi sıvısını (bokashi çayı) almanız gerekmektedir. Bu sıvının ne işe yaradığını, nasıl kullanabileceğinizi ayrıntılı olarak instagram hesabımda anlattım. Link: https://www.instagram.com/p/CS9MZOhjmsZ/
İlk birkaç gün sıvı gelmeyebilir, normaldir. Çünkü atıkların cinslerine göre bozunma süresi değişiklik gösterir. Sıvıyı alabilmek için kovanızı biraz eğmeniz gerekmektedir.
Bu alt suları eğer hemen kullanmayacaksınız buzdolabında en fazla 3 gün bekletin. Evde çocuk varsa ben saklanmasını hiç önermiyorum. Zaten sıvının işlevini sağlıklı olarak görebilmesi için aynı gün kullanılması önerilmektedir.
Kompost kovam dolduktan sonra ne yapmalıyım?
Kompost kovanız her gün bu işlemleri izleyerek dolduktan sonra ağzı kapalı bir şekilde güneş ışığı almayan bir yerde 15 gün fermente olması için bekletmelisiniz.
Bu süreçte kapak hiç açılmayacak ve her gün veya iki günde bir musluktan Bokashi çayı tahliye edilecektir. Artık diğer kovaya geçeceğiniz için gıda atıklarını sıkıştırmak için kullandığınız iç kapağı alıp diğer kovada kullanmalısınız.
15 günlük fermantasyon sürecinin sonunda kova içerisindeki kompostu ne yapacağız?
Bahçenizde ya da çevrenizde bulunan uygun bir toprağı 30 cm derinlik olacak şekilde kazmalısınız. Açtığınız bu çukura ya da büyük derin saksılara gömmeniz gerekir. Gömdüğünüz bu posa 1 ay sonra kompostlaşmaya başlayacaktır. Kış aylarında bu süre uzayabilir. 1 ay sonra üzerinde bitki yetişmeye başlayabilirsiniz. Bununla ilgili detaylı videom: https://www.instagram.com/p/CThkRhnj6Jz/