Now Reading
10 Adımda Yalnızlıkla Nasıl Baş Edilir?

10 Adımda Yalnızlıkla Nasıl Baş Edilir?

Bazen yalnız hissetmek normal bir duygudur. Bu duyguya eşlik eden üzüntü, acı ve depresif gibi duygu durumları da aslında bir o kadar normal. Zaman zaman herkes, hatta bu dünyada en başarılı gördüğünüz insanlar bile kendilerini dünyadan izole ve kopuk hissedebilirler. Halbuki yalnızlığı deneyimlemek dünyadan kopmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Daha az yalnız hissetmenin belli başlı yolları var.

Şunu anlamak gerek, yalnız hissetmekle tek başına olmak arasında ince bir çizgi var. Tek başına olmak, kendinle zaman geçirmek bir tercihken, yalnızlık daha derinlerde hissettiğimiz bir duygu durumu ve beraberinde başka duyguların da tetiklenmesine sebep oluyor. Yani ruh halimize doğrudan etkisi var. 10 Adımda Yalnızlıkla Nasıl Baş Edilir?

1. Yalnızlığı Tanımlayın 

Herkes hayatının bir döneminde yalnızlık yaşar. Boşanma, ayrılık, yeni şehre taşınma, iş değişikliği ve hatta son zamanlarda evlerde zaman geçirdiğimiz şu anki COVID-19 dönemi buna dahil. Bazen kalabalık bir yerde de bu duyguyu hissedebiliriz. Bazense, başkalarıyla daha derin, daha samimi bir düzeyde bağlantı kuramadığımızı fark ettiğimizde de bu duygu baş gösterebilir. Dolayısıyla bu duygunun temel sebebini anlamak ve tanımlamak, sorunu çözmek için ilk kural.

2. Kendi Başınıza Yapabileceğiniz Etkinlikler Bulun

Evet, ironik değil mi? Yalnızlığınızı etrafınızdaki insanlarla çevreleyerek iyileştirmeye çalışmanız gerekmiyor. Çünkü bu kısa ömürlü bir uygulama. Sonuçta etrafınızdaki insanlar çekilince yine yalnızsınız. Bunun yerine hep yapmak istediğiniz ve tek başınıza deneyimlemek istediğiniz etkinliklerin bir listesini oluşturabilirsiniz. En basitinden film izlemek, aylık okuyacağınız kitapların bir listesini çıkarmak, SPA’ya gitmek, yeni bir dil öğrenmek, yeni bir hobi edinmek olabilir. Yalnızlığı, kendinizi tanımak için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.

3. Yeni İnsanlarla Tanışabileceğiniz Ortamlara Girin

Yeni bir dil kursuna yazılmak, bir spor kulübüne dahil olmak ya da fotoğrafçılık gibi hoşunuza giden ve kendinizi iyi hissedeceğiniz bir etkinliğin gerçekleştirildiği topluluklara dahil olabilirsiniz. Amaç burada arkadaşlık edinmek değil. İnsanların etrafında kendinize bir yer bulmak aslında. Elbette güzel bir arkadaş kazanmak da harika olur.

4. Tek Bir Kişiye Yaslanmayın

 

Kendinizi yalnız hissettiğiniz zamanlarda konuşup görüşebileceğiniz insanların bir listesini yapın. Tek bir kişiyle sınırlı kalmayın. Bu ilişkiniz üzerinde çok fazla baskı oluşturabilir çünkü. Aradığınız zaman o kişinin müsait olmama durumu canınızı sıkabilir. Bir arkadaş, aileden biri ya da farklı bir tanıdığınız. Güvenebileceğiniz bir insan olması yeterli.

5. Sosyal Olmaya Çalışın

Her zaman değil, bazen. Kendinizi sosyal hissetmeseniz bile bunu deneyin. Yeni insanlarla tanışma fikri şu an için sizi korkutuyor olsa bile bunun olağandışı bir durum olmadığını aslında biliyorsunuz. Yalnızlık, derinleştikçe sosyal olmayı anlamsız kılmaya başlar. Bunun önüne geçmek için haftada bir de olsa sosyal olmaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

6. Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz, pek çok olumsuz duygu durumuyla baş etmek için gerçekten harika bir yöntem. Bedeninizi meşgul etmek, zihninizi yalnızlıktan kurtaracaktır. Egzersiz sayesinde tüm duyusal sistemlerinizle temasa geçebilirsiniz. Bu da akışta kalmanızı teşvik eder. Ağır sporlarla ilgilenmeniz gerekmiyor. 40 dakikalık yürüyüşün bile ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz.

7. Meditasyon Yapın

Yalnızlıkla başa çıkmanın en güzel yöntemlerinden biri de meditasyondur. Meditasyonun düzenli yapıldığında dengeli bir zihin vadettiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Dengeli bir zihin, beraberinde kabul ve farkındalığı getirir. İyileşmek ise kabul ile başlar. Evet, meditasyon yalnızlığı gidermez ancak mental olarak iyileşmeniz için oldukça etkili bir yöntemdir. Her sabah 10 dakika sessizce oturarak nefesinize odaklanarak başlayabilirsiniz.

8. Sosyal Medyayla Aranıza Mesafe Koyun

Sosyal medyanın, birleştirici gücü olduğu kadar insanları yalnızlığa iten bir yönü de var. Eğer, sosyal medyada vakit geçirirken yalnızlık ve depresyon duygularınızın tetiklendiğini düşünüyorsanız biraz mola vermeyi deneyebilirsiniz.

9. Terapiye Başlayabilirsiniz

Terapi almaya şüpheyle yaklaşıyor olabilirsiniz elbette. Ancak objektif ve profesyonel biriyle konuşmak size iyi gelebilir. Ayrıca sorunun kaynağına inerek çözüme de kavuşturabilirsiniz. Terapi, pek çok yönden size yarar sağlayacaktır.

10. Yalnızlığın Geçici Olduğunu Kendinize Hatırlatın

Evet, şu an kendinizi yalnız hissediyor olabilirsiniz. Ancak bu her zaman böyle devam edecek demek değil. Unutmayın ki geleceğinizin mimarı sizsiziniz. Elbette ki bir gün gelecek ve dışarı çıkarak yeni bağlar kurmaya başlayacaksınız. O güne kadar kendinize biraz zaman tanımanızda hiçbir sakınca yok.

What's Your Reaction?
Bayıldım
2
Beğenmedim
0
Emin Olamadım
1
Heyecan Verici
0
Mutlu
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Kadın Gezegeni ⎪ Tüm hakları saklıdır, izinsiz kullanılamaz.